Neznanec je v noči na soboto zažgal hišo v Trnovljah, v katero se je nameraval prihodnji ponedeljek skupaj z družino preseliti najstarejši celjski Rom Franc Koprivšek. Bilo je okoli ene ure zjutraj, ko je neznanec sam ali pa s pomočjo pajdašev vlomil v hišo, vse pohištvo zmetal na kup in zanetil ogenj. Kriminalisti še zbirajo obvestila in podrobnejših informacij o požigu, ki je povzročil za okoli 120.000 evrov škode, ne dajejo. Koprivšek pa je zelo razočaran. Čeprav je brez trdnih dokazov težko soditi, je prepričan, da ni šlo zgolj za naključje in da je neznanec hišo zažgal zato, da bi preprečil njihovo selitev.

Nezaželeni novi sosedje

Krajani so namreč ostro nasprotovali, da bi se Koprivškovi z Mariborske ceste preselili v njihovo okolje. Povezovali so se v civilno iniciativo in opozarjali, da nenaseljena hiša v Trnovljah ni prava stanovanjska rešitev za Rome, ker nima urejene kanalizacije in bi se zato komunalne odplake odcejale v bližnji potok Hudinja. Županu Bojanu Šrotu so dejali, da pred hišo ni betonske ploščadi in da se bo zato olje iz avtomobilov, ki jih bodo Romi pripeljali s sabo, izlivalo v naravo. Glede na to, da je v bližini industrijska cona, da so tam toplarna in še nekatera večja podjetja, so bili prepričani, da si ne zaslužijo še dodatnih težav zaradi nezaželenih novih sosedov. Nekoliko so se pomirili šele potem, ko so januarja letos na občini dobili zagotovilo, da se v hišo v Trnovlje ne bo preselil Koprivškov sin Renato Šarli, ki ima vrtiljake in odpad za avtomobile.

Koprivškovi so si že januarja v škatle zložili vse svoje stvari in čakali na zeleno luč za selitev. Ko so dobili obvestilo, da se bodo v ponedeljek vendarle lahko preselili, so z veseljem začeli urejati okolico hiše.

Ob novici se mu je podrl svet

»V četrtek sem šel obrezat trto in tudi rože sem nameraval posaditi v teh dneh. Potem pa so v soboto zjutraj prišli kriminalisti in mi povedali, da je hiša prek noči zgorela. Obupno sem se počutil. Rad bi se čim prej rešil te bede in začel na novo, čeprav sem že star,« nam je včeraj pripovedoval Koprivšek, ki že 37 let živi v stari, večstanovanjski zgradbi na Mariborski cesti v Celju. Zadnjih petnajst let je nenehno opozarjal, da več kot sto let stara zgradba ni več varna in da se bo ob prvem potresu podrla. Na stenah in stropih so namreč zazijale tako velike in nevarne razpoke, da so tudi gradbinci, ki naj bi zgradbo sanirali, dvignili roke. Ker je inšpekcija ugotovila, da je bivanje v zgradbi nevarno, so se na občini odločili, da jo bodo porušili, stanovalce pa preselili drugam. Nihče ni pričakoval, da bodo imeli tako velike težave.

Na Mestni občini Celje smo včeraj poskušali izvedeti, kakšni so zdaj njihovi načrti z uničeno hišo v Trnovljah oziroma kako bodo reševali stanovanjski problem Koprivškovih in Šarlijevih, vendar odgovora še nismo dobili. Koprivšek pravi, da imajo menda namen hišo obnoviti. »Zjutraj sem klical na občino, vendar so rekli, da mi nimajo kaj povedati. Predstavnik investitorja pa mi je omenil, da naj bi jo obnovili in na novo opremili. Rekel mi je celo, da se bom lahko čez mesec in pol preselil tja,« je poln upanja povedal Koprivšek, pa čeprav se je že velikokrat zgodilo, da je kljub obljubam ostal praznih rok.