Denar kranjske občine je brez predhodnega soglasja mestnega sveta končal na posebnem računu odvetnika Kristijana Gnilšaka, ki je pred tem odkupoval terjatve SGZ v svojem imenu in bil dolgoletni odvetnik zadruge oziroma partner Franca Terana. Od takrat ni znano, kaj se je z denarjem zgodilo, zagotovo pa je od letošnjega januarja jasno, da Gnilšak ni več odvetnik. Od izvolitve Mohorja Bogataja do konca 2013 je od občine po podatkih supervizorja Gnilšak prejel okoli 900.000 evrov, dve tretjini za sporno poravnavo, preostalo za svetovalne storitve po pogodbi. V začetku leta je Gnilšak odvetniško pisarno prodal, za nas pa ni bil dosegljiv ne po telefonu ne na elektronskem naslovu ali v prostorih tik ob kranjskem sodišču. Kjer so nam včeraj potrdili, da na zahtevo tožilstva izvajajo nova preiskovalna dejanja, ker so »pridobili nove informacije, ki prej niso bile znane«.

Po več kot treh letih in pol tako še vedno ni jasno, ali se bodo akterji sporne poravnave morali zagovarjati na sodišču. Policija je kazensko ovadbo zoper vpletene vložila že v začetku leta 2012, na tožilstvu pa so se z ovadbo ukvarjali do septembra istega leta in potem vložili zahtevo za preiskavo na sodišče. Preiskovalna sodnica je potrebovala več kot tri mesece, da je sploh povabila osumljene k pogovorom. Nato je junija 2013 izdala sklep o preiskavi, a so se vsi pritožili. Medtem so se iz odločanja izločile tri kazenske sodnice in šele septembra so sploh našli sodnico poročevalko. Oktobra lani so sprejeli sklep o »prednostni obravnavi zadeve« in začeli z izvajanjem dokazov, preiskavo pa novembra zaključili. Ampak tožilstvo si je spet vzelo čas do konca marca letos, ko je na podlagi »novih informacij« sodišču poslalo zahtevo za dopolnitev preiskave.

Medtem je bil za druge sporne posle na prvi stopnji obsojen direktor zadruge Franc Teran, ki mu grozi eno leto zapora. Da je pristal v sodni preiskavi še v primeru poravnave z občino, je logično: ko so upniki zadruge izvedeli, da je zadruga prejela omenjeno vsoto, so pričakovali poplačilo. Nekatere terjatve je sicer odkupil odvetnik Gnilšak, ki pa očitno preostalih ni poplačal. Tako zdaj ni jasno, kje je denar od poravnave, in kot smo dobili namig iz pravosodnih krogov, je to najtrši oreh zadeve.