Tanja, po zadnji pripravljalni dirki ne skrivate samozavesti?

V Premanturi je vse potekalo, kot mora, in samozavestno odhajam v Afriko. Želela sem sebi in drugim dokazati, koliko sem sposobna, in to mi je dobro uspelo. Vem, da nisem čisto pri vrhu svojih sposobnosti, kar pa je v skladu z željami. Pripravljenost bom stopnjevala, maj in junij sta moja meseca. Tedaj se najbolje počutim in potem bomo razmišljali naprej.

Kako so uspele priprave? Kakšna je bila zima na Ledinah?

Žal sem tekla na smučeh le enkrat v Logatcu, saj je bilo pri nas največ snega v času žledoloma. K sreči me v tistem času zaradi priprav v San Remu ni bilo doma in zame ni bilo hudo. Zima je bila kot nalašč zame, bolj primerna kot lani. Predvsem zaradi zgodnejšega začetka sezone in mi zaradi priprav doma tako vreme kar odgovarja. Lani ni bilo možno tako zgodaj trenirati zunaj.

Imate kakšne primerjave s pripravljenostjo med lansko in letošnjo sezono pred začetkom dirk svetovnega pokala?

Primerjava bi bila težka, saj so se lani dirke začele sredi maja v Nemčiji, letos že mesec prej. Imam pa v nogah boljšo vzdržljivost kot lani v tem obdobju.

Kaj so pokazale mednarodne tekme?

Hm, prva v Maserju v Italiji ni velika pokazala, saj ni bilo hude konkurence, sem se borila bolj sama s sabo. Druga v Montichiariju je bila že močnejša, s švicarsko reprezentanco, tam je bila Rusinja Kalentijeva in še nekaj močnih. Zadovoljna sem bila z drugim mestom. Glede na rezultate je Jolanda Neff upravičeno zmagala, saj je že prej nanizala nekaj uspehov na Cipru in je četrta na svetovni lestvici. Ni me presenetila, močna konkurentka bo.

Pred začetkom dirk delujete zelo umirjeno, pri vas ni čutiti treme, napetosti, niti kančka evforije po lanski izjemni sezoni?

Evforije po lanski sezoni že dolgo ni več. Poleg tega mi spomladanske dirke niso pisane na kožo in se ne počutim še v pravem tekmovalnem ritmu. Zato se osredotočam nase, na svoj napredek. Vem, kdaj so najpomembnejše dirke, in takrat se bodo položile karte na mizo.

Tudi glede pričakovanj ste zelo umirjeni?

Zavedam se, da sem si lani postavila zelo visoke cilje. Pričakovanja so seveda visoka, vendar se ne obremenjujem z njimi. Lani sem dokazala, kam spadam in grem tudi zaradi tega na enak način neobremenjeno v novo sezono. Grem po korakih, zaupam v delo, v ekipo, v trenerja.

Sta s trenerjem Samom Rauterjem naredila kakšne spremembe glede priprav in programa dirk?

Nič kaj bistvenega se ni spremenilo. Morda še največ delam pri visokem ritmu. To je pomembno zaradi želje po hitrejšemu startu, kar je zelo pomemben element dirke. Temu sem namenila več pozornosti že lani, ker sem v zaostanku proti konkurenci. Tudi kar zadeva tehniko vožnje, še vedno delam veliko v tej smeri. Imam tudi polnovzmeteno 29-colsko kolo in veliko treniram z njim.

Je velika razlika med kolesom s sprednjim vzmetenjem in polnovzmetenim?

Bistvena je v teži. Tu je okoli kilogram razlike. Polnovzmeteno bo prišlo v poštev na zelo tehničnih odsekih, denimo z veliko kamenja. V Afriki verjetno ne, saj so klanci predolgi in bi izgubljala na klancih. No, to so moja predvidevanja. Obe kolesi bom vzela s sabo. Pred dirkami se bom sproti odločila, s katerim bom vozila.

Kako deluje ekipa Unior tools team? Vodja ekipe Tine Mahkovec kaj toži nad obilico dela?

Ekipa raste z rezultati. V našem delu ni bistvenih sprememb. Imamo nekaj nove opreme, del posodabljamo. Tine nič ne »jamra«. Poskuša izkoristiti situacijo, ki se je ponudila z lanskimi uspehi, in naredi, kar mora. Tine ima dejansko vso organizacijo pod nadzorom, lepo vse razporedi. Tudi odgovornost, saj je svetovni pokal zelo zahteven projekt. Za ekipo dela pet ljudi, tekmujemo v treh disciplinah. Kljub temu je glede mojih tekem dobro poskrbljeno, vedno bom imela najmanj dva spremljevalca z mehanikom. Tudi drugi kolegi iz ekipe pomagajo. Ker je kros na sporedu v nedeljo ob koncu tekmovalnega konca, bo zame ob progi še več ljudi.

Pred vami sta dirki v Afriki in Avstraliji. Čemu namenjate posebno pozornost?

Predvsem želim ostati zbrana in osredotočena na svoje delo. Zaupam vadbenemu programu, Afriko poznam, časovne razlike ni. Zavedam se, da sta potrebni mirnost in trezna glava. Prihajajo za stopnjo bolj zahtevne trase, padec hitro pride in s tem poškodbe. Zato tudi nekaj dni prej pridemo na prizorišče, da si v miru ogledamo proge in jih preučimo, kar je zelo pomemben del priprave na dirko.

Spremljate konkurenco? Govorili ste, da Švicarke Naffove na dirki niti niste lovili.

Sproti spremljam vse pomembne dirke ter primerjam napredek ali padec konkurentk. Znam kar dobro oceniti, katere so v tistem trenutku pripravljene za najvišja mesta. Spremljam iz zanimanja, ne pa zaradi drugih stvari. Ko gre zame in trening, se tedaj z njimi ne ubadam. Sama pri sebi želim narediti vse najbolje in tako vzamem tudi tekmo. Na tekmi jih ne skušam premagati, pač pa sama pokazati, kar najbolje zmorem in znam.

To je psihično zelo težko.

Se mi zdi, da je. Vendar to je pravi pristop. Velikokrat me pohvalijo za vožnjo čez kakšen odsek, češ da ga odpeljem bolje kot druge. To ne sme zavesti. Prehitro se zgodi napaka, če razmišljamo, kako smo dobri. Hitro si na tleh in te tedaj situacija postavi na realna tla, lahko tudi kamnita.

Ne omenjate realnih ciljev, čeprav je za zmagovalko svetovnega pokala in evropsko prvakinjo verjetno jasno, da želi tudi mavrično majico?

Ne maram teh konkretnih ciljev. Se ne bojim, da bom razočarana. Tako razmišljam. Dirka pokaže vse, ne besede. Ne želim si postavljati kakšnih brezglavih ciljev, pomembnejša mi je pot, ki vodi do teh ciljev. Po pravi poti pridemo na pravi cilj sami od sebe.

Se je življenje kaj spremenilo, odkar ste zmagovalka svetovnega pokala? Kako to občutite?

Še najbolj je to opazno na mednarodnih dirkah. Vsi so zadovoljni, da pridem. Del ugleda sem si zagotovo naredila. Dobivam povabila na dirke, a je vse to treba uskladiti z mojim programom in ekipo. Tudi ekipa Unior postaja znana in s tem pridobiva. Tudi Tinetu je lažje pri organizaciji. Vsa organizacija poti na dirke svetovnega pokala je namreč v domeni ekipe. Letos so dirke svetovnega pokala v Afriki, Avstraliji, ZDA in Kanadi. Obkrožili bomo svet.