Novalja je prvi hrvaški kraj, kjer so predpisali tako stroga pravila obnašanja, da nore zabave ne bi več ušle nadzoru in motile prebivalcev in ostalih turistov, ki tja niso prišli zaradi 24-urnih zabav ob elektronski glasbi, danes piše časnik Jutarnji list.

Pred začetkom nove turistične sezone so naročili 100.000 letakov v petih jezikih, na katerih piše, kje so meje zabave. Med drugim ne bosta več dovoljena sprehajanje nagcev izven nudističnih plaž in sprehajanje v kopalkah zunaj območij, predvidenih za kopanje. Prepovedali so tudi spolne odnose v morju.

Ne želijo več niti pogostih prizorov iz prejšnjih let, ko so obiskovalci zabav utrujeni ležali ali spali na klopcah, zelenicah, parkih ali pločnikih. Prepovedano je tudi popivanje na javnih površinah, vključno s plažami, če ne gre za organizirano prireditev. Kaznovali bodo tudi tiste, ki bodo v nočnih urah glasno peli, kričali ali predvajali glasbo.

Gostinci svarijo pred omejevanjem turistov

Za nadzor spoštovanja novih pravil so pooblastili 15 mestnih redarjev, ki bodo kršilce najprej opozorili na nova pravila, v primeru ponovitve pa izrekli kazen. Ne želijo represije, ki bi pregnala obiskovalce, temveč uveljavitev jasnih pravil obnašanja turistov.

Mestna uprava ne pričakuje, da bodo zaradi novega bontona imeli manj turistov. Ocenjujejo, da bi prepoved popivanja na javnih površinah lahko prinesla nekoliko več denarja lokalom, prepoved spanja na prostem pa tudi ponudnikom namestitve. Mesto je doseglo tudi dogovor z lastniki številnih klubov o znižanju glasnosti glasbe za približno 30 odstotkov. Za to so najeli strokovnjake iz tujine, ki bodo postavili novo ozvočenje v klubih, še navaja zagrebški časnik.

Gostinci opozarjajo, da nihče ne more računati na dober zaslužek, če nameravajo omejevati turiste, tudi tiste, ki prihajajo na Zrće zgolj zaradi zabave.

Čeprav se je ravno zaradi obiskovalcev plaže Zrće turistični promet v Novalji več kot podvojil, so se mnogi prebivalci v preteklih letih zgražali nad obnašanjem nekateri mladih turistov. Plaža Zrće po norih zabavah slovi daleč naokoli.