Predsednik uprave Nove Ljubljanske banke (NLB) Janko Medja je pred časom potrdil govorice, ki že dlje časa krožijo v finančnih krogih. Ukvarja se z igrami na srečo, natančneje s pokrom. Odkar je na čelu NLB, za poker sicer menda nima več časa, a določeno nagnjenost k sprejemanju tveganj je očitno kljub temu ohranil. Med tvegane bi zagotovo lahko šteli odločitev, da ponudi kot preiskovanec pred komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) še pred zaključkom postopka vodilno mesto v banki članu senata komisije (Roku Praprotniku, op. p.). Čeprav se slednji poteza predsednika uprave NLB, njihovega preiskovanca, ni zdela sporna, pa se je nanjo veliko bolj burno odzvala javnost.

Nadzorni svet NLB, ki ga vodi France Arhar, doslej ni razpravljal o tem, k prevzemanju kakšnih tveganj je nagnjen predsednik uprave banke, ki je poker tudi sam pred leti menda označil kot svoj hobi. Iz pojasnil Banke Slovenije pa je medtem razbrati, da je morda napočil čas za presojo ugleda predsednika uprave NLB in razmislek o tem, ali je še primeren za vodenje največje banke v državi.

»Tveganje ugleda oseb na visokih funkcijah je problematično«

V NLB, ki ji je država konec minulega leta namenila več kot 1,5 milijarde evrov, na vprašanja v zvezi igranjem pokra njihovega predsednika uprave ne odgovarjajo. Zgovornejši so v Banki Slovenije. »Vprašanje je prvenstveno namenjeno nadzornemu svetu banke, ki mora presoditi, ali je treba v takih primerih izvesti ponovno presojo primernosti člana uprave,« so v nadzorniku slovenskega bančnega sistema odgovorili na vprašanje, kako komentirajo dejstvo, da vodi največjo banko v državi človek, ki se ukvarja z igrami na srečo oziroma se je udeleževal poker turnirjev. »Načeloma takrat, ko gre za igre, ki temeljijo na denarnih vložkih, to lahko pomeni določeno nagnjenost k prevzemanju tveganja v zasebnem življenju posameznika. Ta situacija bi bila zlasti problematična v primeru visokih denarnih vložkov in pri takšni pogostosti igranja, ki bi nakazovala na zasvojenost igralca s temi igrami. V tem primeru se posameznik brez dvoma izpostavlja tveganju, da izgubi ugled, ki je v primeru oseb na visokih funkcijah v bankah problematično,« so zapisali v Banki Slovenije. Ugibanja o sodelovanju Janka Medje pri igrah na srečo je sicer zbudil podatek na svetovnem spletu, iz katerega je bilo razvidno, da je bil Medja drugi dan evropske poker turneje Snowfest s priigranimi žetoni med vodilnimi igralci. Tretjega dne mu sicer ni uspelo končati in se tako ni uvrstil med prejemnike denarnih nagrad.

Ali zahtevajo okoliščine ponovno oceno primernosti člana uprave banke, mora v skladu z lani spremenjenimi akti Banke Slovenije, ki so v slovenski prostor vnesli smernice Evropske bančne agencije (EBA), presoditi banka sama. Pri tem je dan velik pomen ugledu. »Član organa vodenja ali nadzora se ne šteje za uglednega, če njegovo osebno ali poslovno ravnanje vzbuja kakršen koli resen dvom o njegovi zmožnosti za zagotovitev varnega in skrbnega upravljanja kreditne institucije,« so smernice EBA v odgovoru na naša vprašanja povzeli v Banki Slovenije. Na ministrstvu za finance pod vodstvom Uroša Čuferja na naša vprašanja niso odgovorili.

V centralni banki pri tem dodajajo, da je treba upoštevati tudi več posameznih, manjših dogodkov. »Pri ocenjevanju ugleda člana se mora prav tako upoštevati skupne učinke več manjših dogodkov, ki posamezno ne vplivajo na ugled člana, vendar lahko imajo kot celota za njegov ugled resne posledice,« še namreč določajo smernice EBA.

Poker naj bi zadnjič igral leta 2010

Razkritje, da se je Medja ukvarjal z igranjem pokra, in nedavna zaposlitev nekdanjega namestnika predsednika KPK Roka Praprotnika ob hkratnem odpuščanju obstoječih zaposlenih nista edini stvari, ki sta doslej omajali ugled predsednika uprave NLB v javnosti. Med drugim se je zapletel že pri nakupu dragega avtomobila in zaposlitvi generalnega sekretarja brez izkušenj v bančništvu, najbolj pa je njegov položaj zamajal posel s kadrovsko agencijo Korn Ferry International (KFI), pri katerem ga je sumov korupcije oprala prav KPK.

Medja zagotavlja, da je poker nazadnje igral leta 2010, torej ko je bil še član uprave Unicredit banke. Na vprašanje, ali so bili s tem seznanjeni, nam v Unicredit banki konkretno niso odgovorili. Pojasnili pa so, da so z namenom zagotavljanja najvišjega standarda vedenj pri vsakodnevnem delovanju zaposlenih oblikovali kodeks ravnanj, s katerim spodbujajo kulturo skladnosti poslovanja. Kot so pred časom medijem pojasnjevali v NLB, se je omenjenega leta Medja »dveh poker turnirjev« udeležil v času svojega dopusta. Medja se turnirja EPT Snowfest sicer ni udeležil kot običajni igralec, temveč kot tako imenovani Pokerstars igralec. To pomeni, da na turnir ni prišel naključno, temveč se je nanj uvrstil prek največje internetne poker sobe na svetu. Na kakšen način je prišel do vstopnice, nam Medja ni pojasnil. Načeloma so sicer možni trije načini. Ali je na spletno igralnico nakazal denar in nato prek nje plačal vstopnico. Drugi način je, da je zmagal na katerem od tako imenovanih satelitskih turnirjev, kjer se igralci ne potegujejo za denarno nagrado, temveč za vstopnico za turnir v živo. Tretji način pa je, da bi vstopnico kupil z zamenjavo tako imenovanih točk lojalnosti. Toda to bi pomenilo, da je Medja bodisi zelo reden igralec bodisi igra na zelo visokih nivojih oziroma za zelo visoke zneske. Medja nam prav tako ni želel razkriti, kakšen vzdevek uporablja v spletni sobi Pokerstars, kar bi razkrilo, kako reden igralec je in na kako visokih limitih igra. Prav tako ni želel odgovoriti niti na vprašanje, ali morda uporablja tako imenovano internetno denarnico, ki je pri rednih igralcih spletnega pokra nepogrešljiva.