Vprašajmo se, koliko igralcev je v sedmih članskih moštvih občutneje opozorilo nase. Pozor – v vrhu so le štirje in vsi prihajajo iz Olimpije, kjer so delovali v nevzdržnih in neprofesionalnih razmerah. Miha Verlič, Ken Ograjenšek, Žiga Pešut in Gregor Koblar so sploh edini predstavniki generacije po letu 1990, ki so izstopali na domačih tleh in bodo v bližnji prihodnosti sestavljali okostje reprezentance, ko se bodo upokojili nekateri starejši hokejisti. To je dovolj velik alarm za vse, ki še kar dvomijo, da izbrana vrsta čez nekaj let ne bo občutila posledic trenutno zelo mizerne podobe na domači klubski sceni.

Če vzamemo za primer zgolj slovenske reprezentante, ki so pred dvema mesecema uspešno nastopali na olimpijskih igrah v Sočiju, lahko ugotovimo, da jih je kar 21 okusilo slast igranja v EBEL. Velika večina teh fantov je ravno zaradi dokazovanja v odprtem prvenstvu Avstrije dobila zelo ugodne ponudbe iz tujine, kjer igrajo vidne vloge. Po podobni poti zdaj hodijo le štirje tivolski hokejisti, ki bodo morda že to poletje našli boljše pogoje na tujem. In kdo jim bo še sledil? Kdaj bo valilnica talentov na Jesenicah spet poslala koga v širni svet, kot še nedolgo nazaj junake sedanje članske reprezentance?

Dokler bodo v Podmežakli igrali ligo INL, odmevnih prestopov zagotovo ne bo, čeprav ni dvoma, da imajo Jesenice v svojih vrstah še vedno kar nekaj nadarjenih fantov. Če ne bodo dobili priložnosti na višji ravni, ki jo na tem prostoru zagotavlja le EBEL, bodo obveljali kot večni talenti izgubljene generacije. Kakšna razlika vlada med ligama EBEL in INL, smo se lahko prepričali tudi v končnici državnega prvenstva, kjer je Olimpija po zelo slabi sezoni zlahka odpihnila tako Jesenice kot Triglav. Videli pa smo tudi, da se je Ken Ograjenšek poigraval s tekmeci in da je Petru Bizalju vedno zmanjkalo nekaj malega. Oba sta nesporna talenta, vendar je med njima bistvena razlika – Ograjenšek igra v EBEL, Bizalj pa v INL. Morda bi bila že danes na isti ravni, če bi se Jeseničan zadnje poletje odločil drugače in prestopil v Tivoli.