"Že v letu 2013 smo naleteli na ignoranco vodstva stranke NSi glede našega odklonilnega mnenja včlanitve Vide Čadonič Špelič v NSi," je v pismu zapisal predsednik odbora v odstopu Janez Malenšek. Kot je pojasnil, ji mestni odbor članstva ni potrdil, ker je večkrat delovala v nasprotju z zagotavljanjem enotnosti stranke.

S tem, ko je na prejšnjih lokalnih volitvah nastopila s svojo Listo krščanskih demokratov Dolenjske, je Čadonič Špeličeva stranki "škodovala z odtekanjem glasov oziroma z zavajanjem volivcev", piše Malenšek.

Po njegovih navedbah jim Čadonič Špeličeva tudi ni nikoli izrazila želje po včlanitvi v NSi, temveč je vlogo za včlanitev podala na vodstvo stranke v Ljubljani. S tem, ko ji je vodstvo stranke potrdilo članstvo, je kršilo statut, po katerem kandidata za člana stranke včlani občinski oziroma regijski odbor stranke, ki je krajevno pristojen glede na kandidatovo stalno prebivališče, pojasnjuje Malenšek.

Zaradi "samovoljnega in ignorantskega" ravnanja vodstva NSi do mestnega odbora pa tudi zaradi "neupravičenih kritik in poskusov vplivanja" vodstva NSi na odločitve, ki so v pristojnosti odbora, je tako vodstvo odbora na ponedeljkovi seji podalo odstop.

V vodstvu stranke NSi so z odstopom seznanjeni, ga pa ne komentirajo. Strankini organi so kandidatno listo za evropske volitve, ki so jo sestavili skupaj s SLS, potrdili v sredo. Kandidati NSi so poleg Čadonič Špeličeve še evropski poslanec Lojze Peterle kot nosilec liste, podpredsednik NSi Aleš Hojs in predsednica stranke Ljudmila Novak. V imenu SLS pa so na listi nekdanja državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Monika Kirbiš Rojs, lanska vinska kraljica Nežika Pavlič, poslanec SLS Jakob Presečnik in predsednik SLS Franc Bogovič.