Pred odločitvijo zakrožila anonimka

Kot kaže, bo podobno kot pred petimi in desetimi leti izbiro novega direktorja pospremilo tudi dogajanje iz ozadja. Na naslov brežiškega župana, občinskih svetnikov in nadzornega odbora je namreč prispelo anonimno pismo, v katerem podpisana »razočarana Brežičanka – Ljubljančanka« prejemnike opozarja na določene neumestnosti sedanjega direktorja Teropšiča. Med drugim mu očita, da na kulturni praznik z družino ni mogla obiskati muzeja, ker da je bil ta zaprt, da negospodarno ravna z denarjem ter da je institucijo javnega zavoda pod njegovim vodstvom postala njegova zasebna založniška hiša, v okviru katere je v zadnjih štirih letih izdal štiri publikacije, med njimi tudi obsežno, več kot 800 strani obsegajočo knjigo Štajerska v plamenih. Teropšič nam je v zvezi s prvim očitkom pokazal knjigo gostov, v kateri je svoje vtise z obiska v času kulturnega praznika zapisalo kar nekaj obiskovalcev.

»Kar zadeva izdane publikacije, lahko rečem samo to, da je lahko meni in mojim sodelavcem samo v ponos, da del svoje stroke, svoje znanje lahko predstavimo tudi v tiskani obliki. Muzej ne izdaja samo mojih del,« nam je zatrdil Teropšič ter v zvezi z zadnjim očitkom pokazal dokument ptujske revizijske družbe, kjer so po opravljeni notranji kontroli zapisali, da ima brežiški muzej vzpostavljen notranji kontrolni sistem ter da posluje skladno s predpisi. Ravno včeraj je na brežiško občinsko upravo prispelo še eno pismo, tokrat s podpisom, v katerem neimenovana »Ljubljančanka« izraža svoje nezadovoljstvo nad delovnim časom brežiškega muzeja (konec tedna so odprti od 9.00 do 13.00), ki da je do tistih iz bolj oddaljenih krajev neprijazen.

Pogoje izpolnjujejo trije kandidati

Teropšič opozarja, da takšna in podobna pisma vedno prihajajo predvsem v času odločanja o novem direktorju in da v ozadju očitno stojijo ljudje z določenimi, zanj neugodnimi cilji. »Sicer je pa tako. Če bodo odločevalci upoštevali predstavljen program, me nima kaj skrbeti,« še dodaja Teropšič.

Kot smo neuradno izvedeli, razpisnim pogojem v celoti ustrezajo tri vloge. Poleg obeh akterjev izpred petih let ustreza še vloga sociologinje Marjete Tratnik Volasko iz Ljubljane, ena je neustrezna, tri kandidate pa so pozvali k dopolnitvi vloge. Med imeni mogočih kandidatov se je v javnosti pojavilo tudi ime nekdanje državne sekretarke Patricije Čular, za katero naj bi lobiral Andrej Vizjak, vendar nam je Čularjeva zagotovila, da za mesto direktorja muzeja ne kandidira. Odločitev o imenovanju novega direktorja bo najverjetneje sprejeta prihodnji mesec.