Znanstveniki so ugotovili, da bi lahko vegetarijanski način prehranjevanja, za katerega je značilen nižji vnos nasičenih maščob in holesterola, pomenil povečano tveganja za razvoj raka, alergij in psiholoških težav, kot sta depresija in tesnoba.

Vegetarijanci so glede na rezultate raziskave v slabšem zdravstvenem stanju, kljub temu, da pijejo manj alkohola in imajo nižji indeks telesne mase.

Ugotovitve znanstvenikov so že naletele na oster odziv kritikov, ki trdijo, da gre zgolj za oglaševanje za mesno industrijo, kar pa znanstveniki zavračajo. "Od teh trditev smo se že ogradili, saj gre za nepravilne interpretacije naših podatkov," je za avstrijski časnik Austrian Times dejala vodja raziskave Nathalie Burkert.

"Odkrili smo, da vegetarijanci pogosteje trpijo za boleznimi, kot so astma, rak in duševne bolezni, kot ljudje, ki jedo tudi meso, a pri tem ne moremo povedati, kaj je vzrok in kaj posledica. Za odgovor na to vprašanje bodo potrebne dodatne raziskave," je še dejala.

V raziskavi je sodelovalo 1320 Avstrijcev, od tega 330 vegetarijancev, 330 mesojedcev, ki prav tako uživajo velike količine sadja in zelenjave, 330 ljudi, ki jedo manj mesa, in 330 ljudi, ki pojejo velike količine mesa in mesnih izdelkov.