Triindvajsetletni Ptujčan je tako izenačil obračun, v katerem so po maratonski partiji in petih nizih povedli Izraelci. Blaža Kavčiča je premagal Amir Weintraub s 4:6, 7:5, 6:3, 3:6 in 6:4.

Maratonski dvoboj pustil posledice pri Kavčiču

Slovenija tako ostaja v igri za napredovanje v kvalifikacije za svetovno skupino Davisovega pokala, vendar pa je vrednost njenih delnic kljub osvojeni točki precej padla. Štiri ure trajajoči dvoboj je vzel davek pri prvopostavljenemu slovenskemu igralcu Blažu Kavčiču. Noga, ki ga je operiral pred tremi tedni, ga je po dvoboju tako bolela, da ni mogel stopiti nanjo. V bolečinah je zbranim novinarjem povedal: "Tri nize sem še zdržal, nato pa je bilo vedno huje. V zadnjem sem komaj hodil in le adrenalin me je držal po koncu. Glede na trenutno stanje ni realno, da bi v nedeljo spet zaigral," je dejal Ljubljančan.

Kavčiču so pred tremi tedni odstranili živec v stopalu. Čeprav so mu zdravniki svetovali mirovanje, je on treniral in se pripravljal na nastop v slovenskem dresu. Poraz - sicer prvi v Davisovem pokalu po šestih zaporednih zmagah oziroma enemu letu - ga je zato močno prizadel. "Boli me predvsem to, kako sem izgubil. Imel sem priložnosti, vendar jih nisem mogel izkoristiti, saj sem zaradi bolečine igral pod svojimi zmožnostmi," je dodal Kavčič.

Rola z odlično igro Izraelcu pokvaril rojstni dan

Je pa zato nad pričakovanji nastopil Blaž Rola. Zanj je bil to prvi resni test v reprezentanci in to potem, ko je Slovenija pred polnimi tribunami in ob glasni podpori publike zaostajala 0:1. Nalogo je opravil brezhibno. Po dveh urah in pol igre je dosegel eno najodmevnejših zmag v karieri, premagal je nekoč že 29. igralca na svetu, Dudija Selo, ki je prav danes praznoval 29. rojstni dan.

Tako kot Kavčič je imel tudi Rola bučno podporo s tribun. Navijačem se po zmagi ni pozabil zahvaliti, ključ do uspeha pa je videl v svoji odlični formi oziroma igri. "Ko uspem združiti svoji najmočnejši orožji, se pravi začetni udarec in forehand, lahko dosegam velike zmage," je dejal Rola.

Jutri tekma parov

V soboto ob 14. uri je na igrišču številka devet Marine Portorož na sporedu igra parov, v kateri so Izraelci nesporni favoriti. Nastopila bosta Jonathan Erlich - v soboto bo praznoval rojstni dan - in Andy Ram, Slovenijo pa bosta zastopala Blaž Rola in Grega Žemlja.