Ustvarjalna delavnica se je v začetku marca začela v Jub Design Studiu v Dolu pri Ljubljani, nadaljevala pa v Trzinu, kjer ima fakulteta sedež od lanske jeseni. Na njej je sodelovalo 24 študentov tretjega letnika programa notranja oprema, ki so si poleg studia ogledali še mešalnico barv, kjer so se seznanili z Jubovimi materiali, barvnimi teksturami in dekorativnimi tehnikami. O barvah jim je predaval doc. dr. Tomaž Novljan z ljubljanske Fakultete za arhitekturo, Jub Akademijo pa jim je predstavil Iztok Kamenski.

Delavnica kot del mednarodnega projekta

Nato so študentje ustvarjali svoje kreacije v prostorih fakultete pod vodstvom višje predavateljice Mojca Perše, ki je bila tudi pobudnica skupnega projekta. Posamično ali v skupinah so pripravili vsak svoj projekt Štirje letni časi, ki jih Jub trenutno razstavlja v svojem Tehnološko raziskovalnem centru, na ogled pa bodo tudi v Jub Design Studiu ter jeseni na razstavi v sklopu Meseca oblikovanja, ki ga organizira Zavod Big.

Delavnica je del projekta »Mikro/macro/mezzo«, ki jo trzinska fakulteta izvaja v okviru mednarodne platforme BorderCrossing in povezuje fakultete iz ZDA, Škotske in Slovenije, projekt pa vodi in koordinira mag. Jasna Kralj Pavlovec. Mojca Perše je poudarila, da je bila naloga vsake skupine kolekcijo pripraviti od ideje do končne rešitve, od skice in iskanja barvnih konceptov do eksperimentiranja in iskanja novih barvnih tekstur, reliefov in vzorcev.

»Študentje so z Jubovimi materiali in orodji, ki jim jih je najprej podrobno predstavil Blaž Marušič, Jubov strokovnjak iz TRC-ja, iskali nove možnosti izvedb dekorativnih tehnik. Nastale so čudovite kolekcije, z rezultati pa smo več kot zadovoljni. Naši bodoči oblikovalci interjerjev so veliki pripovedovalci zgodb, uporabljajo različne koncepte, ustvarjajo nova orodja, s svojo inovativnostjo pa odpirajo tudi nove možnosti dekorativnih tehnik v naših prostorih. Takega sodelovanja z družbo Jub si želimo in se ga nadejamo tudi v bodoče, saj nameravamo poleg takih izvajati tudi delavnice na zunanjih površinah.«

Reciklirani materiali v kombinaciji z barvami in premazi

Ker je Jub ekološko naravnano podjetje, so študentje pri delu uporabljali reciklirane, odpadne materiale, največkrat pa so jih kombinirali z belo barvo, da bi prišli še bolj do izraza. Pri delu so uporabili Marmorin dekorativni akrilni kit, lepilno malto EPS ter izravnalno maso Nivelin, med barvami pa visoko pokrivne barve Jupol Gold, belo barvo Jupol Classic, barvo Jubin, visoko pralni Jupol Latex, univerzalno barvo za niansiranje Uniton ter dekorativne premaze Glamour z zlatim, srebrnim in bronastim kovinskim odtenkom. Pri kreacijah so se poigrali tudi z elementi feng šuja, preverjali, kakšne učinke ima rdeča barva, v materiale mešali sol, kis in sodo bikarbono, izdelovali nova orodja in šablone, pri tem pa so se o uporabi materialov tudi veliko naučili.

Potek delavnice in nastajanje kreacij si je mogoče podrobno ogledati na spletni strani www.jub.si ali www.fd.si.