Od januarja, ko ste prvič kandidirali za mesto predsednika zbora za alpsko smučanje, do danes ste pokazali različna obraza. Takšnega, ki je pripravljen na kompromise, in drugega, brezkompromisnega. Kakšen je vaš pravi obraz?

Nisem konflikten človek. Rad imam izzive. Nisem solist, sem dovzeten za vse prave predloge. V končni fazi bi sprejel kompromis, ki ga je ponudila tako imenovana mediacija, če bi bil dovolj strokovno podkrepljen.

Kaj vam ni bilo všeč?

Če bi odstopila oba z Bojanom Špikom, bi naju nadomestil Grega Benedik. Način »odstopi, naprej bomo pa že mi poskrbeli«, me ni prepričal. Ko sem vprašal, ali imajo pripravljen kakšen program ali imena, mi je bilo izrecno rečeno, da se o imenih ne bomo pogovarjali. Kasneje mi je Grega Benedik v najini osebni korespondenci dejal, da ima program pripravljen, kratkoročnega in dolgoročnega.

Slišati je očitke, da niste primeren kandidat za mesto predsednika zbora za alpsko smučanje, saj pri imenih svojih kandidatov rinete z glavo skozi zid. Kaj porečete?

Moja lista imen je trda, a še zdaleč ne zaprta. Ko sem listo sestavljal, sem se pogovarjal z mnogimi. Med drugim tudi z Benedikom in Matjažem Vrhovnikom. Benedik mi je rekel, da se je zaobljubil svojemu kandidatu ter da ga stolček v mojem alpskem odboru ne zanima. Vsi kandidati v mojem alpskem odboru so fantje z dolgoletnimi izkušnjami. Lahko najdete bivše tekmovalce, ki se danes nahajajo v smučarskem poslu, naj gre za turizem, opremljevalce, sponzorje... Nekaj je staršev bivših in sedanjih tekmovalcev. S širokim naborom sem skušal doseči, da bi kot ekipa lahko sledili vsem segmentom smučanja. Od dela z mladimi do reprezentanc.

Verjamete, da lahko v primeru svoje zmage pripravite ustrezen trenerski kader, ki bo uspešno deloval ves olimpijski cikel?

Verjamem, da je mogoče nekaj narediti. Če bom zmagovalec volitev, se zavedam, da pot ne bo posuta z rožicami, ampak se bo name ob prvi razpoznavni napaki usulo kamenje. Ne pričakujem lahkega dela. V alpskem odboru kot član brez glasovalne pravice sedim že dve leti. Na žalost se razmere v tem času v alpskem smučanju slabšajo in so trenutno na dnu.

Boj Špik-Gorišek kaže gorenjske razprtije v majhnem okolju. Kakšen je vaš pogled na vse skupaj?

Ko sem se podal v kandidaturo, pravih razmer nisem poznal. Gre za velik prepad že med dvema sosedskima kluboma – Alpetourom in Triglavom. Veliko je starih zamer, ki tlijo med ljudmi. NPŠŠC, ki je jedro spora nesoglasij, je bil dobra ideja. So pa sredstva netransparentno uhajala in s tega naslova so nastale določene zamere. Kam so ta sredstva šla, ne vem. Stari alpski odbor je imel možnost, da bi zadevo razčistil v preteklih dveh, treh letih, ne pa en teden pred samimi volitvami. Kar zadeva primer Vanesse Mae, nihče ne ve natančno, kaj se je na Krvavcu dogajalo. Dejstvo je, da gre za troplastno zadevo, v katero so vpleteni organizatorji, Smučarska zveza Slovenije in Mednarodna smučarska organizacija. Znano je, da je smučarska zveza čestitala Vanessi Mae za uvrstitev na olimpijske igre. Dejstvo pa je tudi, da je sama mednarodna organizacija na podlagi Vanesse Mae na olimpijskih igrah v Sočiju požela veliko mednarodne slave, kar ji godi. Skoraj sem prepričan, da njen primer za FIS ne obstaja več. Bojim se, da se bomo v tej zgodbi znašli le še Slovenci sami in bomo bolj papeški od papeža.

Matjaž Šarabon je ime, ki naj bi po vašem mnenju kot vodja panoge za alpsko smučanje slovensko smučarijo popeljalo na zeleno vejo in buri duhove. Kje so njegove največje prednosti?

Matjaž Šarabon je kot predsednik SK Radovljica moj predlagatelj za kandidaturo. To pa še zdaleč ne pomeni, da sem Matjažu ali komur koli drugemu obljubil službo ali posel. Ne vem, kako lahko neki amaterski delavec doseže, da se na smučarski zvezi zaposluje brez razpisov, sklepov izvršilnega odbora... Matjaž je kandidat za vodjo reprezentanc, ni pa edini. Sicer pa se vse skupaj prezgodaj govori in ugiba, ko niti ne vemo, kakšen bo v naslednji sezoni proračun, kaj bomo naredili v nižjih kategorijah. Ne vem.

Veliko se sprašujete, ali ne poznate rešitev, ob tem, da naj bi bili eden rešiteljev slovenskega alpskega smučanja? Kako naj kdo, ki vas posluša, verjame, da bo slovenska smučarija z vami splezala na zeleno vejo?

Vprašanje je dobro in provokativno. Toda delati načrte, ne da bi vedeli, kaj imamo na voljo, ni najbolje. Mi sicer program imamo, a ne vemo, ali ga bomo lahko realizirali.

Matjaž Šarabon je imel od leta 2008 do 2010 menda izjemno visoko plačo na SZS. Kaj veste o tem?

Le slišal sem, da je bila plača zelo visoka. Dejstvo je, da je direktor SZS Jurij Žurej postavil svojo plačo kot lepo izhodišče. In če ima direktor SZS za slovenske razmere normalno plačo, imajo drugi zaposleni na zvezi lahko le nižjo.

Pričakujete, da boste danes zmagali na volitvah za predsednika zbora?

S tem, ko se je kot tretji kandidat prijavil Jože Bizjak, se je zadeva zakomplicirala. Če bo prišlo do drugega kroga volitev, verjamem, da bom zmagal, če pa se bodo volitve razpletle v prvem krogu, mi verjetno ne bo uspelo.