Potem ko smo že večkrat pisali, da pri izvedbi letošnjega državnega hokejskega prvenstva visi močna senca dvoma nad regularnostjo tekmovanja, saj v njem v sumljivih okoliščinah tekmuje zasebno moštvo hokejske zveze, zdaj razkrivamo nepravilnosti pri izvedbi povratne polfinalne tekme med Jesenicami in Slavijo. Hokejska zveza Slovenije, ki vodi državno ligo in od lanskega poletja tudi jeseniško moštvo, si je privoščila novi fiasko, ker omenjenega dvoboja sploh ni prijavila na upravno enoto kot javno prireditev, s čimer je nedvomno kršila zakon o javnih zbiranjih. Ta med drugim jasno pravi, da mora organizator organizirati prireditev »tako, da bo poskrbljeno za red, da ne bosta ogrožena življenje in zdravje udeležencev ali drugih oseb«. Zveza tega ni naredila.

HZS namerno ni prijavila tekme

Spomnimo, da se je nedavni obračun Jesenic in Slavije končal z zmago gostiteljev s 4:2, ki so se zavoljo boljše razlike v zadetkih uvrstili v finale. Po uradnih podatkih je bilo na tribunah Podmežakle 600 obiskovalcev, kar pomeni, da je dogodek vseboval elemente javne prireditve. Ker tekma ni bila prijavljena, se je zveza izognila precejšnjim stroškom in birokratskemu delu, saj mora organizator upravni enoti pri prijavi dogodka predložiti cel kup dokumentov. Naštejmo jih le nekaj – pridobiti je treba dovoljenje za uporabo objekta, pripraviti načrt varovanja, predložiti podpisane pogodbe z varnostno, zdravniško, reševalno in gasilsko službo, dokumente oseb, ki so usposobljene za svoje delo... Pri Olimpiji morajo denimo za vsako tekmo v EBEL v povprečju odšteti okoli 3000 evrov, da izpolnijo vsako črko zakona. Očitno so na hokejski zvezi prepričani, da za njih veljajo drugačna pravila.

Generalni sekretar zveze Dejan Kontrec je kot odgovorna oseba prijavljal vse dosedanje domače tekme Jesenic v ligi INL, zato smo ga vprašali, zakaj je tokrat ravnal drugače. »Ničesar nismo pozabili prijaviti, saj je tekma normalno potekala. Ker nismo prodajali vstopnic, ni bilo treba prijaviti dogodka. To je tudi razlog, da na tekmi ni bilo varnostnikov,« se je izgovarjal Kontrec in hitel razlagati, da so gledalcem omogočili prost vstop, ker so želeli reklamirati državno prvenstvo. Zanimivo, kako si visoki funkcionar hokejske zveze vse predstavlja zelo po domače. Če se ustavimo pri njegovi tezi, da tekme ni treba prijavljati, če za obiskovalce brezplačno odpreš vrata dvorane, se poraja vprašanje, zakaj je bila potem prijavljena četrtfinalna tekma INL z Gardeno, na kateri je bil vstop prav tako prost.

Ni nezanemarljivo, da so navijačem tudi v drugih športnih panogah že nekajkrat omogočili brezplačen ogled tekem, vendar so morali dogodek vseeno prijaviti in najeti varnostno službo. Mnogo izkušenj s tem imajo pri rokometnem klubu Krim Mercator. Njihovi podporniki že več let zastonj prihajajo na tekme v evropski ligi prvakinj, direktor Goran Dujić pa pravi, da ni prav nobene možnosti, da tovrstnih prireditev ne bi prijavili na matično upravno enoto in zagotovili prihod varnostne službe. »Če na upravno enoto ne bi oddali vloge, nam niti zavod Šport Ljubljana, ki ima v lasti dvorano Stožice, ne bi dovolil izpeljati tekme,« je pristavil Dujić.

Policija že vodi postopek

Ali Dejan Kontrec živi hudi zmoti, smo preverili tudi v pisarni jeseniške upravne enote, kjer so nam pričakovano odgovorili, da »mora biti prijavljena vsaka tekma, ki je namenjena javnosti«, zato vse kaže, da bo imela hokejska zveza še obilo nevšečnosti z nastalim položajem. Policija nam je po uradni poti že pojasnila, da »jeseniški policisti o dogodku zbirajo obvestila o sumu kršitve določil zakona o javnih zbiranjih«. Kontrec s predmetom postopka ni seznanjen, so pa znane kazni za prekrškarje, ki ne prijavijo javne prireditve – za odgovorno osebo od 420 do 2100 evrov, za pravno osebo pa od 500 do 8000 evrov. Če bodo organi pregona odkrili še kakšno nepravilnost (tekma brez varnostne službe), bo hokejska zveza, ki ni v najbolj rožnatem finančnem stanju, segla še globlje v žep.

Čeprav akterji na ledeni ploskvi v tem primeru niso ne krivi ne dolžni, je imela Slavija kot poraženec polfinala vse možnosti, da bi reagirala na očitne nepravilnosti, vendar v Zalogu poudarjajo, da so se posvetili zgolj športnemu boju na igrišču. »Slavija ne želi zmagati za zeleno mizo,« so sporočili iz ljubljanskega kolektiva. Ker je bila tekma nelegalno organizirana, bi hokejska zveza ob morebitni pritožbi Slavije zelo težko zamižala na obe očesi, zato se poraja vprašanje, ali bi morali v finalu glede na vsa pravila namesto Jeseničanov pravzaprav igrati Založani. Kljub vsemu je pričakovati, da bo tudi ta nepravilnost hokejske zveze kmalu končala pod preprogo. Najverjetneje že danes zvečer, ko je na sporedu sklepni del državnega prvenstva, v katerem bo Olimpija v Tivoliju ubranila državno krono. Povratna finalna tekma bo namreč zgolj formalnost, saj imajo Ljubljančani dovolj udobno prednost s prvega obračuna v Podmežakli (5:1).