Dosedanji glavni trener Ondrej Rybar, ki je zaslužen za češko olimpijsko pravljico v Sočiju, se je odločil za umik in se želi bolj posvetiti družini. Noče preživeti več kot 200 dni zdoma. Če bi se Kos odločil za slovo od slovenske biatlonske reprezentance, ki bi bil to zelo hud pretres za slovenski biatlon. Češki strokovnjak je bistveni in nemara ključen člen dela reprezentance, čeprav ne sili v ospredje in se ne izpostavlja.

Kos torej prevzema češko reprezentanco? »Kot Čeh sem verjetno zaradi tega prišel prvi na vrsto za to, da me imajo v mislih. Predvsem novinarji vašega kova. Res pa je, da sem se z gospodom Vaclavom Firtikom pogovarjal, a je šlo zgolj za formalni pogovor o tem, kdo koga potrebuje za kakšno delo. Dejstvo je, da po olimpijski sezoni vedno prihaja do sprememb in so ti pogovori nekaj običajnega tudi med trenerji in vodilnimi ljudmi,« je priznal Kos. Zadeve na češki strani so se pred dnevi zapletle, saj je Vaclav Firtik, predsednik češke biatlonske zveze in gonilna sila te panoge ter tudi podpredsednik Mednarodne biatlonske zveze, nenadoma umrl za posledicami kapi. Pogovori so verjetno tudi zaradi tega zastali.

Tomaš Kos je v zadnjih letih skrbel za strelski del biatlonskih treningov slovenske reprezentance. »Ničle« Teje Gregorin v Sočiju in verjetno najzahtevnejšega varovanca Klemena Bauerja na Pokljuki sta njegovo remek delo. V paru z Velepcem, ki je skrbel predvsem za tekaški del, sta podpisana pod pet uvrstitev med deseterico v Sočiju, s kolajno Teje Gregorin vred, in šesto mesto prestižne moške štafete ter tudi osem uvrstitev med deseterico na olimpijskih igrah v Vancouvru, s čimer bi ga nedvoumno lahko razglasili za najuspešnejšega slovenskega (so)trenerja dveh olimpijskih ciklusov. 46-letni Kos je s slovensko reprezentanco v različnih vlogah kar štirinajst sezon. In kot se rad malce pošali v svojem slogu, je v nasprotju z Rybarjem že zamudil vlak s svojo družino. »Sin in hčerka sta že prerasla najbolj motorično športno učno dobo,« kot se je izrazil na Pokljuki.

Češka reprezentanca je sicer zelo tesno povezana s slovensko. Tudi ključne priprave za nastop na olimpijskih igrah v Sočiju je opravila na Pokljuki. Ondrej Moravec, Gabriela Soukalova in mešana štafeta so osvojili srebrne kolajne, Moravec in Soukup pa bronasti. Zagotovo češka zlata biatlonska doba. »Češka reprezentanca je v Sočiju doživela veličasten uspeh. Nadaljevanje dela za Rybarjem ob takem uspehu bi bilo težko in obremenilno,« se zaveda Kos, ki je v domačih medijih tudi jasno povedal, da bi bila največja neumnost, da bi Rybar popolnoma opustil ekipo. Ob tem pa dodaja: »O tem, da bi zamenjal reprezentanco, še nisem resneje razmišljal. Nekoč pa bo verjetno prišel čas, ko se bo delo v Sloveniji končalo, saj sem eden redkih trenerjev, ki so na enem mestu zdržali štirinajst sezon.«

Kos prihaja konec tedna v Slovenijo še na zaključno domačo tekmo sezone (Jakov Fak bo nastopil na revijalni tekmi šampionov v Moskvi, bodoči očka Klemen Bauer je na tekaški preizkušnji na Grenlandiji), ki ji sledi še debata o analizi sezone. »Trener Tomaš Kos ima pri nas pogodbo še do konca aprila. Načeloma pa smo dogovorjeni, da trenerska ekipa ostane tudi naprej,« je temo komentiral Tomaž Šušteršič, predstavnik odnosov z javnostmi.