Tveganju za okužbo s povzročitelji bolezni, ki jih prenašajo klopi, so izpostavljeni ljudje vseh starostnih skupin, tudi otroci, še posebno tisti, ki živijo na endemskih območjih, se veliko gibljejo v naravi oziroma opravljajo aktivnosti na prostem. V Sloveniji je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v letu 2013 zaradi lajmske borelioze zbolelo 6938 ljudi, zaradi klopnega meningoencefalitisa pa 310 oseb. V obeh primerih gre za precejšnje povečanje števila v primerjavi s predhodnim letom. Leta 2012 je za lajmsko boreliozo namreč zbolelo 4931 ljudi, za klopnim meningoencefalitisom pa 164. Medtem ko so z borelijami okuženi klopi razširjeni po vsej Sloveniji, pa je klopov, okuženih s povzročiteljem klopnega meningoencefalitisa, največ na Gorenjskem, Koroškem in v ljubljanski regiji.

V primerjavi z Avstrijo precepimo zelo malo

Dr. Marta Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje opozarja, da je kljub naraščajočemu številu porabljenih odmerkov cepiva proti klopnemu meningoencefalitisu v zadnjih letih delež cepljenih proti tej bolezni v Sloveniji še vedno zelo nizek. »Na podlagi ocene, ki je bila leta 2011 narejena na podlagi podatkov poročil o izvajanju cepljenja, ocenjujemo, da se cepi 6,5 odstotka prebivalcev. V Avstriji, ki ima podobno razširjenost povzročitelja bolezni kot pri nas, jim je z zelo odmevno promocijo uspelo zvišati delež cepljenih s šestih odstotkov v letu 1980 na več kot 80 odstotkov v zadnjih letih, hkrati pa se je močno znižalo število zbolelih,« je ponazorila. Prof. dr. Franc Strle, predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, ob tem poudarja, da bolnike s klopnim meningoencefalitisom zdravimo simptomatsko, kar pomeni, da zgolj lajšamo simptome bolezni. »Zaradi teže bolezni, bolnišničnega zdravljenja in včasih dolgotrajne rehabilitacije pomeni klopni meningoencefalitis številne neprijetnosti, pa tudi veliko finančno breme,« je sklenil in priporočil kot prvo zaščito cepljenje.

Prvi odmerek še pred začetkom toplega obdobja

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu priporočajo vsem osebam od prvega leta starosti naprej, ki se gibljejo ali živijo na območju, kjer je klopni meningoencefalitis endemičen. Priporočljivo je, da se cepljenje opravi še pred aktivnostjo klopov, torej pred začetkom toplejšega obdobja.  Drugi odmerek osnovnega cepljenja sledi prvemu v obdobju enega meseca, tretji odmerek pa čez pet do dvanajst mesecev. Prvi poživitveni odmerek je potreben čez tri leta, kasneje pa na pet let, da se ohrani ustrezna raven zaščite. Cepljenje se lahko opravi na območnih zavodih za zdravstveno varstvo in pri izbranih zdravnikih.