"Če smo iskreni, moramo priznati, da obstaja možnost, da se bo pri nekaterih od teh otrok v prihodnosti razvil rak ščitnice," je dejal vodja raziskave Wolfgang Weiss.

"Ljudje so upravičeno zaskrbljeni glede posledic na njihovo zdravje in na zdravje njihovih otrok," pa je dejal predsedujoči UNSCEAR Carl-Magnus Larsson. "A na podlagi ocen odbor ne pričakuje znatnih sprememb prihodnjih statistik raka, ki bi jih lahko pripisali izpostavljenosti sevanju po nesreči," je še dodal.

Strokovnjaki so prav tako preučili vpliv izpostavljenosti radioaktivnemu sevanju na kopenski in morski ekosistem in zaključili, da bi bil vsak tak vpliv zgolj začasen.

Odbor je ob tem pohvalil japonske oblasti, ki so s primernim odzivom na nesrečo znatno zmanjšale izpostavljenost radioaktivnemu sevanju in s tem poskrbele za optimistične napovedi glede prihodnjega zdravstvenega stanja prizadetih.

Najhujšo jedrsko nesrečo na svetu v zadnjih 25 letih je povzročil ogromen cunami, ki ga je marca 2011 sprožil potres z magnitudo 9 ob severovzhodni obali Japonske. Cunami in potres sta zahtevala več kot 19.000 življenj, več deset tisoč ljudi z območja okoli jedrske elektrarne pa še vedno živi v zasilnih bivališčih in ne vedo, kdaj se bodo lahko vrnili domov.