Kazen Barceloni je posledica preiskave, ki jo je Fifa izvedla s pomočjo svojega računalniškega sistema za nadzor prestopov (Fifa Transfer Matching System). Barcelona naj bi v letih od 2009 do 2013 kršila več določb o mednarodnih prestopih in prvih registracijah mladih tujih nogometašev ter nekatera pravila glede registracije in udeležbe določenih igralcev v državnih tekmovanjih.

V 19. členu Fifinega pravilnika o statusu in prestopih igralcev je zapisano, da so mednarodni prestopi možni le, če je nogometaš starejši od 18 let, obstajajo pa tri izjeme, ki pa jih mora preučiti in odobriti podkomite Komisije za status igralcev. Barcelona je bila spoznana za krivo kršitve omenjenega člena v primeru nakupa kar 10 igralcev, storila pa je tudi nekatere druge prekrške pri nakupih igralcev.

"Disciplinski odbor se je odločil, da je kršitev resna in kaznoval klub s prepovedjo kupovanja igralcev na državni in mednarodni ravni za dva celotna in zaporedna prestopna roka," so sporočili iz Fife. Omenjeni odbor je dodal še, da lahko mednarodni prestop pripomore k razvoju kariere nogometaša, a mu lahko škoduje kot mladoletniku: "Interes varovanja pravilnega in zdravega razvoja mladoletnika kot celote mora prevladati nad športnimi interesi." Pri Barceloni imajo zdaj 90 dni časa, da položaj uredijo.

Fifa je poleg katalonskega kluba kaznovala tudi špansko nogometno zvezo, ta bo morala plačati 410.000 evrov, v enem letu pa mora področje glede mednarodnih prestopov mladoletnih igralcev urediti.