Pričakovana selitev je na Jesenicah sprožala številna negodovanja, češ, policisti se selijo iz mesta na obrobje, kar je sila slabo za varnost in neprikladno za občane. Včeraj dopoldne je vožnja z avtom izpred stare lokacije do nove trajala sedem minut, in sicer po cesti ob Savi, ki je bila včeraj uradno še vedno zaprta za promet (in dovoljena le za vozila Darsa in policije), a naj bi že danes odstranili znake za prepoved.

Župan si želi policiste nazaj

Na občini Jesenice so še vedno prepričani, da selitev iz mesta ni bila dobra odločitev ministrstva za notranje zadeve. Župan Tomaž Tom Mencinger je proti selitvi policijske postaje, že odkar se je začelo o njej govoriti. Občina Jesenice je zato ministrstvu za notranje zadeve kot možne nove lokacije policijske postaje ponudila tudi več komunalno opremljenih zemljišč znotraj mesta, med drugim na območju Hrenovice in Fiproma, vendar se je ministrstvo odločilo, da jim najbolj ustreza lokacija na karavanškem platoju. Ta odločitev je seveda povezana s stroški. »Možnost, da se policijska postaja Jesenice preseli nazaj v mesto, ne le puščamo odprto, temveč si jo tudi želimo,« so sporočili z občine Jesenice.

Prostori na Jesenicah so bili v lasti občine, ministrstvo je za njih plačevalo slaba dva tisočaka najemnine na mesec. Občina Jesenice bo v dosedanje prostore policijske postaje zdaj preselila Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica. Novi prostori Policijske postaje Jesenice so v državni lasti, zato zdaj najemnine ni. Kot smo pisali že jeseni lani, so bili stari policijski prostori povsem neprimerni, zastareli, utesnjeni, vlažni.

Prestopnike bodo morali še vedno voziti v Kranj, Tržič ali Škofjo Loko

»Novi prostori so pravi luksuz v primerjavi s prejšnjimi,« nam je včeraj dejal eden od jeseniških policistov. Zanimivo pa je, da je luksuz za policiste še vedno premalo za barabine. Tudi nova policijska postaja namreč nima prostorov za pridržanje. Razlog je v tem, da ne dosegajo standardov, češ da je premalo dnevne svetlobe... Prestopnike in kršitelje javnega reda in miru bodo z Jesenic torej še vedno morali voziti v Kranj, Tržič ali Škofjo Loko.

Na Hrušici je bila sprva Policijska postaja za izravnalne ukrepe Kranj, ki se je pred kratkim preselila na brniško letališče. V bližnji stavbi pa ostaja enota vodnikov službenih psov. Na policiji pravijo, da se policisti ne selijo iz urbanega dela Jesenic. Tam bodo namreč že danes odprli policijsko pisarno, in sicer v prostorih na jeseniški železniški postaji, kjer so policisti svoje naloge enkrat že opravljali, in to v času, ko se je na Jesenicah še izvajala mejna kontrola med Slovenijo in Avstrijo. Prvih 14 dni bo pisarna odprta vsako dopoldne, potem pa glede na odziv občanov in potrebe le še nekajkrat na teden. »Pojasnjujemo, da je bila reorganizacija namenjena dolgoročni rešitvi težav jeseniških policistov z dotrajanimi prostori,« je bil na vprašanje, ali se bodo morda policisti kdaj vrnili v mesto, povsem jasen tiskovni predstavnik gorenjske policije Bojan Kos.