Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY je 2. april, rojstni dan Hansa Christiana Andersena, leta 1967 razglasila za mednarodni dan knjig za otroke. Različnim dogodkom, ki jih ob tej priložnosti pripravljajo po svetu, se pridružuje tudi slovenska sekcija IBBY, ki je v sodelovanju s Pionirsko – centrom za mladinsko književnost in knjižničarstvo za danes zasnovala prireditev in razstavo.

Z odprtjem razstave poučnih knjig, naslovljene Stoji učilna tiskana, želijo tokrat opozoriti predvsem na problem pomanjkanja poučnih vsebin za otroke in mlade, je povedala vodja Pionirske Darja Lavrenčič Vrabec. »Kakovostnih vsebin je namreč zelo malo, celo manj kot bi jih potrebovali za izpolnjevanje standardov. Razmerje med poučnimi in leposlovnimi deli za otroke in mlade naj bi bilo 60 proti 40, a tega pri nas ne moremo zagotoviti, saj slovenski knjižni trg ne premore dovolj velike ponudbe.« Želeli bi si ponuditi več knjig slovenskih strokovnjakov, dodaja, vendar se zavedajo, da to v današnjih časih pomeni tveganje za založnike in zahteva velik angažma avtorjev.

Na razstavi, ki bo na ogled na mladinskem oddelku Knjižnice Otona Župančiča, bodo po strokah oziroma posameznih učnih področjih razstavljene različne poučne zbirke, ki izhajajo, in najboljši primerki s področij zgodovine, naravoslovja, družboslovja, medicinskih ved in biografij. sta, nr