»Poudarek bomo dali triatlonu danes in njegovemu razvoju. Zato bomo začeli z Dnevom talentov, edinstvenim načinom prepoznavanja potencialnih vrhunskih triatloncev, ki do zdaj niso tekmovali v triatlonu in bi želeli preizkusiti svoje možnosti za udeležbo na olimpijskih igrah v Tokiu 2020. Dan talentov bo potekal od 11. ure in bo sestavljen iz dveh delov: preizkusa plavanja (ob 12. uri) in preizkusa teka (ob 14.30),« sporočajo iz Triatlonske zveze Slovenije (TZS).

»Zanimivo je, da se pri delu z rekreativnimi triatlonci oziroma tistimi, ki bi to radi postali, v zadnjih letih ukvarjam večinoma s tem, kako bi vadeče prepričal, naj ne poskusijo zajemati triatlona s preveliko žlico in naj skrbijo za to, da ostanejo zdravi. Kot je rekla moja dobra prijateljica: 'Imejte se lepo in ne pozabite, da je triatlon najboljši takrat, ko je za zraven k življenju.' Velikokrat opazim, da se že po nekaj mesecih vadbe in napredku pri vadbi v vsaki skupini najdejo taki, ki si takoj želijo na dolgi triatlon (ironman) ali pa vsaj srednjega, ki je pol krajši,« opozarja Mitja Mori, trener Dnevnikove triatlonske ekipe, ki se med drugim pridno pripravlja za junijski nastop na Dnevnikovem triatlonu v Marini Portorož.

Poučno in koristno

Slovenci smo športni narod. Rekreativno se s športom ukvarja polovica prebivalstva. Skrb in poslanstvo Triatlonske zveze Slovenije je, da bi Slovenci zdravo trenirali. Zato bodo v drugem, strokovnem delu organizirali simpozij Zdrav triatlonec. Športni strokovnjaki bodo ob 16. uri govorili o najnovejših znanstvenih izsledkih o zdravi športni praksi. Govorci predavanja o zdravju in prehrani bodo Nada Kozjek, Denis Mastnak in Anita Kos, medtem ko bodo Uroš Velepec, Igor Kogoj, Miro Kregar in Mitja Mori gostje zanimive okrogle mize.

V tretjem, akademskem delu, ki bo potekal od 17.30 v veliki predavalnici fakultete za šport, bodo napovedali evropski pokal v triatlonu, ki bo potekal 13. septembra 2014 v Kopru in bo največja triatlonska prireditev v Sloveniji do zdaj. Temu bosta sledili podelitev nagrad naj triatlonec leta 2013 in podelitev slavnostnih plaket ter častnega znaka TZS posameznikom, ki so v preteklih 30 letih začrtali in zaznamovali razvoj triatlona v Sloveniji. ea