Po doživetja cvetoče narave se je naša druščina nedavno odpravila na jugovzhod države – v Belo krajino. Naš glavni cilj je bil obisk Semiča, idiličnega naselja na obronku Gorjancev, ki pa še zdaleč ne slovi le zaradi tradicionalne turistične prireditve Semiška ohcet. Ljubitelji kakovostne vinske kapljice dobro vemo, da tam kraljuje tudi eden najuglednejših slovenskih vinarjev Ivan Simonič.

Dober glas Belokranjca, usmerjenega v proizvodnjo penin, ne seže le daleč v deveto vas, ampak tudi v širni svet. Obiskali smo ga v njegovi vinski kleti Semiške penine v podzemnih prostorih, kjer smo se prepustili pokušnji vrhunskih penin in s še večjim zanimanjem prisluhnili zanimivim pripovedim. Ivan si namreč vselej rad vzame proste trenutke za vnaprej napovedane goste.

V pričakovanju uspeha kvasovk

Tako kot večina vinarjev imajo tudi Simoničevi te dni več časa za druženje. Spomladanska dela so za njimi, svoje vinograde, ki se razprostirajo na območju Črešnjevca in Semiške gore, so zaradi lepega vremena obdelali že konec februarja. Obrezali in privezali so trte, medtem ko bodo s preostalimi opravili v vinogradu počakali nekje do prvega maja – dokler trta ne bo pognala do približno pet centimetrov.

»V kleti imamo te dni več dela. Vsi, ki se ukvarjamo s proizvodnjo penine, smo od marca do začetka aprila napolnili steklenice in jih dali na drugo fermentacijo. Ko bom videl, da so kvasovke dobro opravile svoje delo, in bodo nastali mehurčki, se mi bo odvalil kamen od srca,« gostitelj zaupa eno svojih najljubših opravil v kleti.

Pod svoje prvo vino se je Ivan Simonič podpisal že kot desetletni deček – ko je ustekleničil modro frankinjo. Danes je mojster penine najbolj ponosen na svojo veliko uspešnico – semiško penino. Ta je tako kot francoski šampanjec pridelana po klasični šampanjski metodi in je ob številnih zlatih in srebrnih medaljah na ocenjevanju vin v okviru Kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni že dve leti zapored nagrajena tudi z bronasto medaljo na mednarodnem ocenjevanju vin Decanter World Wine Awards v Londonu.

V objemu zlata, medu in morja

Seveda je Ivan, ki pridela od 20.000 do 22.000 buteljk na leto, nadvse ponosen tudi na svoje druge penine, ki se prav tako bohotijo s prestižnimi lovorikami: zlato penino, ki so ji dodani lističi iz 23-karatnega zlata, edinstveno jantarno penino s specifičnim okusom, penečo medico medejo, pridelano izključno iz cvetličnega medu, penino barrique, pri kateri je vino pred polnjenjem v steklenice eno leto zorelo v barrique sodčkih, penino poseidon, ki je dozorevala v globinah Jadranskega morja...

Prav vse izvaža tudi na Hrvaško, nekaj jih je poslal celo v Francijo in na Japonsko. Že letos se bodo s Simoničevimi peninami razvajali tudi v Španiji, o njih se veliko govori čez lužo, seveda pa so vse buteljke za različne okuse na voljo tudi v boljših slovenskih hotelih, lokalih in prodajalnah.

Za Ivana so vsi kupci enaki, med njimi ne dela razlik, zagotavlja. V njegovi kleti so dobrodošli prav vsi, tudi župnik in predsednik ali pa politik leve ali desno usmerjene stranke. Pomembno je le eno, pravi gostoljubni Belokranjec: »Pij kakovostno vino in toliko, da si še vedno priseben. Vino je namreč treba spoštovati!«