Najboljša kuharica je Brazilka

Letos so že četrtič podelili nagrado veuve clicquota za najboljšo vrhunsko kuharico sveta. Čeprav mnogi negodujejo, da ni treba ločevati ženskih in moških kuharskih mojstrov, je pač tako, da so vrhunske kuharice zapostavljene. Do zdaj so nagrado dobile Francozinja Anne-Sophie Pic, Španka Elena Arzak in Italijanka Nadia Santini, tokrat pa je šla nagrado v novi svet, Heleni Rizzo v Brazilijo. Bivša arhitektka in fotomodel se je kuhanja skupaj s soprogom učila v Španiji, njene mojstrovine pa veljajo za inovativne kombinacije evropske in latinskoameriške tradicije.

Vsak deseti Šved je vegetarijanec

Za švedsko nacionalno hrano veljajo mesne kroglice, toda najnovejša raziskava prehranjevalnih navad na Švedskem je razkrila, da je vsaj eden od desetih Švedov vegetarijanec ali vegan. V zadnjih petih letih je število švedskih vegetarijancev zraslo za pet odstotkov. Največji odstotek vegetarijancev je v Stockholmu, povprečno pa so stari od 15 do 34 let. V anketi jih je večina navedla, da so se za vegetarijanstvo odločili zaradi skrbi za živali. Rezultate je treba jemati z rezervo: raziskavo je izvedla Švedska organizacija za pravice živali.

Kitajci imajo radi muzeje s hrano

Da je kitajska kulinarika ena najbolj pomembnih na svetu, je jasno. Tega se v zadnjem času zavedajo tudi Kitajci, ki so postali navdušeni nad muzeji s hrano. Eden takih je v mestu Hangzou, ki so ga zgradili z neverjetnimi 30 milijoni dolarjev, v njem pa prikazujejo zgodovino kitajske prehrane od pridelave do cesarskih banketov. Vsa predstavljena hrana v muzeju je seveda plastična, a izdelana v takih podrobnostih, da se zdi, da so obiskovalci res na banketu s 40 različnimi jedmi na mizah. Vstop v muzej je brezplačen, po njegovem vzoru pa tudi v drugih kitajskih mestih gradijo podobne muzeje.

Pivo z okusom fosila

V želji po popularizaciji znanosti je nastalo nenavadno pivo. Majhna ameriška pivovarna The Lost Rhino Brewing Company ga je izdelala iz kvasovk, ki so jih našli v 35 milijonov starem fosilu prazgodovinskega kita. Pivovarni ga je zagotovila neprofitna organizacija za promocijo znanosti Paleo Quest. Da bi bilo vse skupaj še bolj znanstveno, se je izkazalo, da je bila v fosilu do zdaj še neznana podvrsta kvasovk. Pivo bone dusters paleo ale bo seveda v zelo omejenih količinah na voljo le v pivovarni, ves dobiček pa bo šel v fundacijo za opremljanje naravoslovnih laboratorijev v šolah.