Miren spanec in mir ob odsotnosti z doma si bomo zagotovili zgolj s temeljito zaščito doma, ki jo bomo zaupali podjetju, ki je za to dejavnost pridobilo vse potrebne licence in ima dolgoletne izkušnje.

S strokovnjakom določite primerno varovanje

Za uspešno varovan dom je treba strokovnjaku predvsem zaupati svoje morebitne bojazni, življenjske navade in skupaj z njim določiti primerno varovanje. Po predhodnem naročilu si služba, ki se ukvarja z varovanjem, ogleda objekt, na primer hišo ali stanovanje, namen tega obiska pa je odkriti kritična mesta, ki jih želimo varovati, in izdelati idejno rešitev izvedbe. Če gre za novogradnjo, je priporočljivo, da se tehnično varovanje zajame že v projekt za gradnjo. Na varovanje je namreč treba gledati celovito.

V primeru načrtovanja sistema tehničnega varovanja za javljanje vloma se pregledajo tudi fizične oziroma mehanske ovire, ki so del narave objekta, ali pa se predlaga rešitev mehanskega varovanja, ki se navadno izpopolni s sistemi tehničnega varovanja. S stališča učinkovitega varovanja in ekonomske racionalizacije se lahko le z uspešno kombinacijo različnih sistemov pripravi najbolj primerne rešitve.

Mehansko in tehnično varovanje stanovanjske hiše

Število vlomov v stanovanja ali stanovanjske hiše, počitniške hišice, garaže in pomožne objekte iz leta v leto narašča. Storilci postajajo vse bolj predrzni in nasilni. Ne glede na to, ali gre za vlom na mah ali za vlom po daljšem opazovanju, se vlomilci dela največkrat lotijo na naslednje načine:

– z lomljenjem ali prevrtanjem cilindričnih vložkov ključavnic na vhodnih vratih,

– z vlamljanjem vhodnih vrat ali oken s silo telesa, vzvodom, izvijačem itn.,

– z razbijanjem steklenih površin.

Vlomilec za uspešen vlom pogosto ne porabi več kot nekaj sekund, pri tem pa mu pozornosti ni treba zbujati s pretiranim hrupom, saj v objekt vstopi hitro in neopazno.

Ko boste razmišljali o načinu varovanja svoje hiše, si jo morate dobro ogledati sami ali s strokovnjakom ter si zastaviti naslednja vprašanja:

– skozi katere odprtine je možen vstop v stavb (ne pozabite, da so nekateri vlomilci zelo iznajdljivi),

– kolikšna je izpostavljenost vseh za vlom primernih mest oziroma kako skrita so ta mesta pred pogledi (npr. sosedov),

– kakšne posledice lahko nosi družina v primeru vloma in na kakšen način boste ogroženi na primer med spanjem ali če vlomilca naključno zalotite pri delu.