Aluminijasti gozdarski cepini, prijemalke, obračalke, sekirica in vejnik so bili namreč hitro naleteli na dvignjene obrvi, komentarje in pripombe glede uporabnosti in vzdržljivosti. A teden preizkušanja je naredil svoje in avstrijsko ročno orodje je dobilo nekaj novih zagrizenih uporabnikov.

»Naše ročno orodje samo po sebi ni nič revolucionarno novega,« skromno pojasnjuje Rok Kvas iz podjetja TPGozd: »Sekire, kljuke in cepini so z nami že dolgo dolgo časa in lahko rečemo, da se v tem času skoraj niso spreminjali. Pri Stubai pa so spoznali, da ima tudi ročno orodje velike možnosti za razvoj. Znanje iz izdelave alpinistične opreme so prenesli na gozdarsko orodje, ki ga danes uporablja vse več profesionalcev,« pravi Rok Kvas. Oglejmo na primer gozdarski cepin Stubai iz linije AluErgo, ki je na voljo v treh različnih dolžinah – 50, 70 in 90 centimetrov. Njegov ročaj je iz lahkega aluminija, na koncu pa je kljuka, ki preprečuje zdrs iz roke. Konica je iz trdnega železa. Tudi najdaljši cepin je izjemno lahek in tehta le 760 gramov, polmetrski pa je tudi izjemno okreten in ga nekateri gozdni delavci nosijo kar za pasom. Traktorist kočevskega gozdarskega podjetja Grča, ki se je s temi cepini srečal prvič, nam je povedal, da je res izjemno priročen. Med preizkusom si je z njim največkrat pomagal pri manevriranju z verigami in pletenicami pri spravilu lesa, zaradi izjemno trdne izdelave pa ga moč obremeniti bolj kot običajne izvedbe z lesenim ročajem.

Iz gozda na žago

Garnituro cepinov in druge opreme smo dali v preizkušnjo še v žagi za razrez lesa, kjer se ukvarjajo tudi s pripravo drv. Prav pri takih opravilih je cepin še kako dobrodošel. Na žagi je najbolj uporaben daljši, 90-centimetrski, pri pripravi drv pa cepin krajše izvedbe. Kratek ročaj je praktičen, z njim pa imamo tudi dovolj moči, da obrnemo ali k sebi potegnemo kakšno vejo, lažje pa tudi umikamo razcepljena drva. Kratko različico cepina na žagi Glavan sicer uporabljajo že eno leto, odkar so pri podjetju TPGozd kupili gozdarsko prikolico za spravilo lesa. Odtlej je ta cepin menda nepogrešljiv in si dela brez njega skoraj ne predstavljajo več.

Izjemna uporabnost pri negovalnih delih

Poleg cepinov smo v kočevske gozdove posodili tudi obračalke in dvigalke različnih izvedb in dolžin. Prve so med sekači dobro poznane in pri mnogih nepogrešljive. Delo v drobnejših gozdnih sestavih je brez njih pogosto zelo oteženo, saj manjša drevesa v gostem gozdu rada obvisijo, kar se lahko rešuje s traktorjem in vitlom ali pa z obračalko. Zaradi terena ali drugih opravil traktor ni vedno takoj na voljo, zato je za tekoče delo največkrat pri roki obračalka, s katero lahko izkušen sekač premika tudi srednje debela debla. Pri obračalkah Stubai je ključna kakovostna izvedba gibljivih delov, ki jih ne bomo poškodovali niti ob najmočnejšem obremenjevanju. Tako je tudi pri dvigalkah, ki so se kot izjemno uporabne spet izkazale ravno med delom z bolj drobnim drevjem. Spravilo debel s premerom do 20 centimetrov je lahko na krajših razdaljah s traktorjem zamudno, zgolj z golimi rokami pa nepraktično. Uporaba dvigalke omogoča odličen oprijem in še tako nepraktično deblo lahko vlečemo s trdnim ročajem z dobrim oprijemom. Sekači so pri redčenju mladega rastja in čiščenju najraje uporabljali dvigalko na dolgem ročaju, saj ta zahteva manj sklanjanja, pa tudi pri vlečenju se telo najmanj napreza. Pri takšnem delu so uporabni tudi kavlji Stubai, s katerimi lahko manjša debla in veje dvigujemo, vlečemo in obračamo.

Dokazana ostrina pri klestenju

Preizkuševalce smo na koncu povprašali še o vtisih glede kratke sekire in vejnika. Izdelana sta na enak način kot cepini – iz lahkega aluminija, s kljuko na koncu ročaja in močnim kovanim rezilom. Ostrino sta sekira in vejnik dokazovala pri klestenju drobnejših smrek, kjer je delo z motorno žago naporno, zaradi drobnih vej pa tudi nesmiselno. Z daljšim rezilom je bil najbolj učinkovit vejnik, ki se je v kombinaciji s kljuko za obračanje izkazal pri delu z drobnimi smrekovimi sušicami, ki smo jih pripravljali za drogove za ograje.

Vsa ponudba ročnega gozdarskega orodja Stubai pa seveda ni namenjena vsem. Glede na način dela lahko v njihovi ponudbi najdemo različne pripomočke, ki bodo naše delo naredili hitrejše in bolj učinkovito. Kljuka in dvigalka, morda cepin in sekira, v daljših ali krajših izvedbah, s takšnimi in drugačnimi ročaji. Dajte ročnemu orodju priložnost in se pustite prepričati.