Tako bosta imela otroka po novem na voljo slabih 20 kvadratnih metrov. Ker sta otroka različnih spolov, pa tudi starostna razlika med njima je velika (en otrok je v šoli, drugi v vrtcu), želimo tudi, da bi jima vsaj malo ločili prostor. Težava je tudi z razporeditvijo oken, saj dodatnih oken na južni steni žal ne moremo vgraditi, ker gre za večstanovanjsko stavbo. Kako naj v prostoru razporedimo pohištvo, da bosta imela oba naraven vir svetlobe? Vsaj starejši otrok si želi pograd s posteljo, široko 120 centimetrov. Kar se tiče bodoče spalnice, pa velikih možnosti ni, saj je prostor velik le dobrih 10 kvadratnih metrov, a bi vas vseeno vprašala, katero lego priporočate za posteljo. Naj pripomnim, da v spalnici ne bo garderobne omare, ta je v predprostoru, pred vhodom v spalnico. Hvala že vnaprej! Zvezdana

Odgovor: V otroško sobo sem umestila postelji v dveh višinah, tudi zato, ker je pod nadstropno posteljo možno izrabiti prostor za pisalno mizo. Nižja postelja je takoj ob vratih in ob njej nižji predalnik z nadgradnjo polic. Dostop do nadstropne postelje je po stopnicah s strani, tako da se okno lahko odpira. Druga pisalna miza je ob drugi steni, ker je prostora dovolj, vsaka miza pa je dolga 200 centimetrov. Nad drugo mizo je dovolj prostora za knjižne police in končno sta tu še dve višji garderobni omari.

Vaša spalnica je res ozka, zato je le slabih 40 centimetrov prehoda, pa še to le, če postelja ne bo merila več kot 200 centimetrov. Drugače ne gre. Ker je soba precej dolga, sem ob vrata postavila še ožji predalnik.

Darja Hughes, univ. dipl. design, www.design-hughes