Prosim vas za nasvet, kako naj v obstoječem stanovanju iz prostorov – otroške sobe, hodnika, spalnice in dnevne sobe, urediva pet sobic in še spalnico za naju z možem. Dekleti sta pripravljeni biti skupaj (če ne bo šlo drugače), fantje pa bi morali imeti ločene spalne prostore. Lastnik stanovanja nam dovoli zapreti balkon, ne dovoli pa nikakršnega podiranja obstoječih sten. Vse dobro vam želim!Simona

Odgovor: Ob reševanju vaše prostorske stiske bi to pot resnično potrebovala čarobno palico, da bi lahko uresničila vse vaše želje. Rešitev, ki sem jo narisala, bo verjetno terjala nekaj kompromisov pri vaših otrocih še pred izvedbo.

Balkon je premajhen za ureditev sobe, saj je širok le meter in pol, prav tako bi bilo treba na njem narediti toplotno in hidroizolacijo in seveda urediti tudi ogrevanje.

Dekleti sem umestila v skupen prostor in bosta njuni postelji v nadstropju – pograd, vendar pa bosta imeli veliko okno z vrati na balkon. Prostor naj bi predelili s pohištvenimi elementi – omarami s 40 centimetri globine in višino do stropa ter seveda z drsnimi vrati. Del teh omar bo uporaben v sosednji sobici za enega od fantov. Bi mu pa morali napraviti okno, veliko vsaj 90 x 120 centimetrov.

Druga dva fanta sta lahko v sosednjem prostoru, prav tako razmejenem s pohištvenimi elementi (omarami). Menim, da ju skupen prehod ne bo motil, saj bo imel vsak svoj zasebni kotiček, delila pa si bosta okno, pod katerim bosta imela vsak svojo delovno površino.

Starša bosta imela v bivši otroški sobi izvlečno ležišče (160 x 200 cm). Čez dan naj bi se dvosed (zloženo ležišče) uporabljalo za gledanje televizije.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.