Zelo glasni, a kljub vsemu za ljudi komaj slišni so postali bobneči motorji in hrumeči stroji v bivalnem in delovnem okolju. Vse postaja vedno hitrejše, bolj hektično in vedno glasnejše. Užitek v miru in tišini je že kar luksuzna dobrina. Intervali tišine, tako zelo potrebni za našo slušno zmožnost, so vse krajši, zvočna obremenjenost pa vse daljša in močnejša. Tudi na delovnem mestu je dnevna zvočna obremenitev lahko že tako visoka, da močno škodi zdravju ljudi. Pri tem so nekatere skupine ljudi, na primer delavci v zelo glasnih delovnih okoljih, piloti in domači mojstri, ogrožene veliko bolj, kot si mislimo.

Ukrepi v rokah posameznika

Ukrepi, s katerimi si lahko pomagamo in zaščitimo svoj sluh, so v rokah posameznika, z njimi pa ta pokaže odgovornost do svojega zdravja. Prevelika zvočna obremenitev namreč lahko močno poveča raven stresa in povzroči veliko tveganje za srčni infarkt ali kap. Prag bolečine naših ušes se začne že pri 110 decibelih, to pa je glasnost, ki jo lahko povzroči že krožna žaga ali pnevmatično kladivo.

Meja glasnosti, pri kateri morajo biti naša ušesa primerno zaščitena, saj se lahko le tako ognemo poškodbam sluha, ki jih ni moč več pozdraviti ali odpraviti, je 85 decibelov. Vendar pa se načini zaščite sluha med seboj razlikujejo. Če nameravate zaščito za svoja ušesa nositi dlje, mora biti ta izdelana prav za vaša ušesa in se jim mora povsem prilegati. Pravi naslov, na katerega se lahko obrnejo tisti, ki delajo v glasnem okolju, je podjetje Neuroth, ki ponuja prave nasvete in strokovno podporo. Rezultat takega sodelovanja je ustrezna izbira zaščite za ušesa in prijetno nošenje.

Po meri izdelana zaščita za ušesa

Primer take zaščite je po meri izdelana zaščita za ušesa Soundsaver® PRO+, pasivna zaščita za sluh, namenjena uporabi v obrti ali hišna mojstrska opravila. Neuroth Soundsaver® PRO+ je zaščita za sluh, ki s svojim patentiranim pogreznim dušilnim ventilom skrbi za nenehno zračenje sluhovoda in ob tem zagotavlja prijeten občutek pri uporabi. Zaradi posebnega, nelinearnega dušenja zvoka omogoča jasno razumevanje govora in sprejemanje vseh opozorilnih signalov, ob tem pa je sluh popolnoma zaščiten pred nevarnim hrupom.

Več informacij na tel. 01/422 84 23 ali www.neuroth.si