Pol stoletja star tržiški bazen so podrli že lani in obelodanili smele načrte gradnje najmodernejšega in verjetno tudi najlepšega kopališča na Gorenjskem. Evropa je obljubila izdatno finančno pomoč, nekaj denarja tudi država in v Tržiču bi morali začeti graditi že lansko poletje. Pa se je zapletlo z izbiro izvajalca, saj so vsi oddali previsoke ponudbe. Na ponovljenem razpisu je občina le izbrala gradbinca, tako da je zdaj gradnja že v polnem zamahu in so obrisi bodoče Gorenjske plaže lepo vidni.

Polmilijonska podražitev

Še lani poleti je bil projekt ocenjen na 3,8 milijona evrov, zdaj naj bi bil kar 600.000 evrov dražji. »3,8 milijona je bila naša ocenjena vrednost, izkazalo pa se je, da so cene na trgu višje. Razlika je v največji meri nastala zaradi visokih cen bazenske tehnike, nekaj pa tudi zaradi povišanja stopnje davka na dodano vrednost,« je razložil župan Tržiča Borut Sajovic.

Občina bo za projekt dobila 2,7 milijona evrov evropskega denarja in 400.000 evrov državnega. Občinski proračun (natančneje trije) bo torej na račun kopališča olajšan za 1,3 milijona evrov. A je treba poudariti, da je del projekta tudi odkup starega bazena od Splošnega športnega društva Tržič, ki je denar potem moralo nameniti v obnovo športne dvorane Sokolnice. Velik del občinskih stroškov pa je davek. Ob novici, da Evropska unija zamrzuje sofinanciranje prav tovrstnih lokalnih projektov v Sloveniji, se je marsikdo ustrašil tudi za Gorenjsko plažo. »Bojazen je odveč, saj imamo v občinskem proračunu dva milijona evrov, ki jih prenašamo iz prejšnjega v letošnje leto kot rezervo prav za morebitni zaplet pri plačevanju računov z evropskim denarjem. Tako bo občina sproti lahko nemoteno plačevala obveznosti, evropska sredstva pa bomo dobili po predložitvi vseh zaključnih računov,« je pojasnil župan Sajovic. Rok za oddajo zadnjega za črpanje evropskih sredstev je sicer konec septembra letos.

Kar nekaj denarja pa so za projekt že dobili, in sicer 440.000 evrov evropskega in 220.000 evrov državnega. Tako se letos nadejajo še 2,3 milijona evrov evropskih sredstev in 180.000 evrov državnih, ostalo pa bodo plačali iz proračuna.

Podpora Tržičanov za projekt raste

Ker gre za zares veliko naložbo, ki presega lokalne, tržiške okvire, je bilo v preteklosti kar nekaj političnih očitkov na račun pretiranega projekta, ki se bo »prikladno« končal prav med predvolilno kampanjo za letošnje lokalne volitve. A zdaj, ko so obrisi bodočega kopališča dobro vidni, ima projekt med Tržičani že bistveno več podpore. »Časovnica gradnje nima nobene zveze z volitvami, pač pa smo morali čakati na razpis za pridobivanje evropskega denarja. Sam bi raje videl, da bi bila Gorenjska plaža zgrajena že mnogo prej, pa ni šlo. Tržič bo dobil moderno kopališče, odlično restavracijo in čudovit kulturni center. Gre za tri stvari, ki nam manjkajo in ki bodo odločilno prispevale k razvoju turizma. Gorenjska plaža pa bo, vsaj tako upamo, z dejavnostjo lahko sama pokrila obratovalne stroške, tiste za zgraditev gostinskega dela pa bomo dobili povrnjene prek najemnine,« je dodal Sajovic.

Prav z iskanjem gostinca je bilo lani veliko težav, saj so na občini sprva načrtovali, da bi sami zgradili le skelet gostinskega objekta, dokončal pa naj bi ga izbrani gostinec. A navala na to ni bilo. »Zdaj je interesa spet kar nekaj, tako da prek razpisa iščemo najemnika, še vedno pa je odprta možnost, da bi sam vlagal v objekt in si tako seveda znižal najemnino. Ta bo šele določena, in sicer na podlagi uradne cenitve,« je povedal Borut Sajovic. K 4,4 milijona evrov morebitni dodatni stroški za opremo gostinskega dela niso všteti. Občina bo morala poiskati tudi upravljalca celotnega kompleksa. Gorenjska plaža naj bi bila zgrajena do poletja, ko bodo bazene napolnili z vodo in začeli poskusno obratovati, kar je pogoj za pridobitev uporabnega dovoljenja in dokončno odprtje. In cena vstopnice? V Tržiču pravijo, da bo nižja od konkurence in se bo gibala med štirimi in šestimi evri.