Pod eno streho je torej na ogled ves spekter izdelkov in storitev, ki so potrebni za integralno načrtovanje v gradbeništvu. Prav ta edinstvena zasnova s tako kombinacijo področij je ključ izjemnega uspeha sejma Light+Building že od njegovega začetka v letu 2000. Z 2458 razstavljavci iz več kot 60 držav in dvesto tisoč obiskovalci dobesedno z vsega sveta je to najpomembnejše bienalno poslovno stičišče te panoge na svetu. Light+Building je tisti, ki postavlja trende in hkrati daje odgovore na vrsto izjemno pomembnih izzivov za prihodnost človeštva: trajnostni razvoj ob vse manjši rabi energije ter hkrati vse večjemu udobju in varnosti.

V ospredju oblikovanje in tehnologije LED in OLED

Razsvetljava sodi med bolj dinamične panoge. Frankfurtski sejem se je za odprtje dodatne hale za ta sejem odločil prav zaradi občutno povečanega povpraševanja proizvajalcev rešitev na področju LED in OLED tehnologij. Te, med drugim, skupaj z digitalizacijo razsvetljave omogočajo tudi občutne prihranke pri energiji, saj se po vsem svetu porabi približno dvajset odstotkov vse električne energije prav za razsvetljavo.

Svetila pa so seveda tesno povezana z oblikovanjem, zato ima dizajn na sejmu enako mesto kot tehnološke rešitve. Obiskovalcem so na voljo številne razstave in prikazi nagrajenih izdelkov, na tekmovanjih, kot je DesignPlus, pa se ocenjujejo prav izvirni tehnološki dosežki v povezavi z vrhunskim oblikovanjem.

Inteligentne zgradbe in pametna omrežja

Na sejmu Light+Building pred dvema letoma je Frankfurtski sejem prvič pripravil posebno razstavo o pametnih omrežjih s prikazi tehnoloških rešitev, ki so že na voljo na trgu. Stavbe se namreč iz porabnikov vse bolj spreminjajo v proizvajalce energije. Takšen razvoj postavlja pred investitorje in načrtovalce vrsto novih izzivov. Zaradi velikega zanimanja in pozitivnega odziva sejem nadaljuje z zgoščenimi in preglednimi prikazi najnovejših tehnologij.

Tokrat je razstava o pametnih omrežjih osredotočena na poslovne zgradbe ter možnosti za shranjevanje energije in učinkovito komunikacijo med posameznimi komponentami v pametnem omrežju. Skratka, razstava bo med drugim pokazala, kako kombinirati različne sisteme za proizvodnjo električne energije (denimo s pomočjo sončnih celic in vetra) z različnimi načini njenega shranjevanja (termičnega, kemičnega in elektrokemičnega).

Pester spremljevalni program

Poleg ponudbe z vsega sveta je eden od dejavnikov uspeha tega vodilnega sejma na svetu tudi njegov bogat spremljevalni program. Med najbolj izstopajočimi je tekmovanje Design Plus powered by Light+Building. Pri ocenjevanju izdelkov se upoštevajo trije kriteriji: dizajn, ekologija in tehnologija. Svetloba je pomemben arhitekturni element. Najboljšim dosežkom na tem področju je namenjena nemška nagrada za oblikovanje osvetlitve (German Prize for Lighting Design). Nagrado podeljujejo za najbolj izstopajoče dosežke tako na področju zunanje osvetlitve zgradb kot oblikovanje notranje razsvetljave. Na tekmovanju lahko sodelujejo lastniki stavb iz Nemčije, Avstrije, Švice in držav Beneluksa.

Svetloba, zdravje in delovna storilnost

Letos je na sejmu veliko pozornosti namenjene vplivu svetlobe na počutje in zdravje ljudi. Svetloba je namreč eden od dejavnikov dobrega počutja, uravnava ritem budnosti in spanja, čez dan pa tudi izločanje številnih hormonov. Najnovejša spoznanja o vplivu svetlobe vodijo k posebnemu načrtovanju svetil v bolnišnicah, pisarnah ali šolah, torej za vse tiste namene, kjer lahko pomembno vpliva na okrevanje, storilnost in stopnjo pozornosti oziroma koncentracijo.

Vsa ta spoznanja so zelo pomembna pri načrtovanju zgradb, denimo poslovnih prostorov, sploh v tistih primerih, kjer ni na voljo veliko naravne svetlobe. V enem izmed avstrijskih domov za upokojencev, denimo, si z uravnavanjem svetlobe pomagajo predvsem pri vplivanju na počutje in dejavnosti dementnih stanovalcev.