Zadovoljno rastoče bodo odišavile dom in dodale jedem okusne in neponovljive arome. Vzgoja aromatičnih rastlin v stanovanju je odličen način, da v dom vnesete občutek pomladi. Ponujamo vam nekaj nasvetov, da boste lahko uživali v zdravilnih lastnostih svežih zelišč.

Neskončna možnost izbire

Izbira zelišč je neskončna. Zato se pogosto, še posebno, če smo omejeni s prostorom, težko odločimo, katere bi izbrali. Predsezonsko obdobje je čas, ko si lahko privoščimo neskončne potepe po vrtnarskih katalogih, revijah za vrtičkarje in spletnih straneh, ki ponujajo pester izbor semen in rastlin. Pri izbiri naj vas vodi, kakšna zelišča boste potrebovali in primerno mesto, na katerem boste rastline vzgajali.

Ko ste zelišča izbrali, razmislite o mestu postavitve in primernem substratu. Podobno kot drugim rastlinam tudi zeliščem prija sončna svetloba - več ko jo je, bolj zadovoljne so. Večina izmed teh rastlin potrebuje za lepo in zdravo rast najmanj šest ur dnevne svetlobe. Okenska polica v južnem delu stanovanja je odlično mesto zanje.

Pisani vrt v malem

Kuhinjska zelišča rastejo skoraj povsod tam, kjer je urejena primerna drenaža oziroma odvod vlage. Zato se pozabavajte z izbiro okrasnih lončkov in ustvarite na okenskih policah svoj pisani vrt v malem. Najbolje je, da vsako rastlino posadite v svoj lonček, saj ima vsaka svoje zahteve po zalivanju in odvajanju vode.

Eksperimentirajte in dobili boste lepe in zdrave rezultate. Vijolični žajbelj in timijan lahko posadite skupaj; oba imata namreč rada dobro izsušena tla. Lepo je videti, ko se nežno sivkasti timijan z drobnimi listi ovije žajblja in se povesi, žajbelj pa ravno nasprotno kipi proti vrhu.

Kaj zelišča potrebujejo?

Poleg sonca potrebujejo zelišča tudi zadostno količino vlage. Vendar pa je večina izmed njih občutljiva na razmočeno zemljo, še posebno tiste, ki rastejo v stanovanju. Najbolje je, da pred ponovnim zalivanjem počakate, da se zemlja povsem posuši.

Za uspešno vzgojo zelišč na okenski polici je odločilna prav uporaba pravilne zemeljske mešanice. Najbolje je, da kupite že pripravljeno; rastline pa bodo bolje uspevale, če jih boste občasno tudi pognojili.

Vir: www.southernliving.com