Vlada popolna zmeda

Lisec je danes za STA povedal, da v bistvu vlada popolna zmeda, zlasti glede napovedane prezaposlitve 135 preseženih rudarjev. Od poslovodstva Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) bo tako stavkovni odbor v torek zahteval podrobne odgovore o prezaposlitvah rudarjev, ki se bodo ta teden začeli prijavljati na zavod za zaposlovanje, in o predčasnem upokojevanju pod ugodnimi pogoji. Po mnenju Lisca so za zdaj zagotovljene samo odpravnine, v ta namen naj bi bilo zagotovljenih tri milijone evrov.

Bratuškova je ob zadnjem srečanju s knapi 18. marca dejala, da so se pogovarjali o tem, kako bodo zadeve tekle naprej, predvsem kar se tiče prezaposlovanja delavcev, prodaje premoženja RTH in upokojevanja. Takrat je napovedala, da naj bi do konca tega meseca nekatere zadeve okrog treh stavkovnih zahtev bolj konkretizirali in jih dali na mizo.

Mes in direktor RTH Bojan Jelen pa sta takrat podpisala okvirni dogovor o poslih, ki jih bo rudnik izvajal za Slovenske železnice, in o prezaposlitvi od 50 do 80 rudarjev v Slovenske železnice.

Dinamika prezaposlovanja rudarjev ni odvisna samo od potreb železnic

Na Slovenskih železnicah od podpisa pogodbe o poslovnem sodelovanju z RTH potekajo postopki za najem storitev zasavskih rudarjev. Dinamika prezaposlovanja rudarjev ni odvisna samo od potreb železnic, temveč tudi od tega, kdaj preseženim rudarjem potečejo odpravni roki, pojasnjujejo v družbi.

V skupini Slovenske železnice imajo potrebe po najemu storitev predvsem družbe, kot so Infrastruktura, Vleka in tehnika, Železniško gradbeno podjetje in Kamnolom Verd. "Gre predvsem za storitve na področju gradbeništva in zahtevnih vzdrževalnih del, kjer imamo večje potrebe po najemu storitev, a za to nimamo notranjih rezerv," so še pojasnili na Slovenskih železnicah.

Do konca tega meseca je bilo predvideno, da stavkovni odbor in poslovodstvo RTH podpišeta sporazum o izpolnitvi vseh stavkovnih zahtev.

Odbor DZ za infrastrukturo pa je v okviru obravnave predloga novele zakona o postopnem zapiranju RTH prerazporedil sredstva, namenjena za zapiranje rudnika, in RTH za letos zagotovil dodatne štiri milijone evrov. Po tej noveli je predvideno podaljšanje zapiranja RTH s konca leta 2015 na konec leta 2018.