Glavni razlog, da se je občinski dolg z 2 milijonov evrov konec leta 2009 povečal na več kot 15 milijonov evrov, kot kažejo zadnji uradni podatki iz julija lani, so trije ključni projekti tega mandata, in sicer gradnja nove osnovne šole, socialnovarstvenega centra in čistilne naprave. Naložbe, za katere so občinski svetniki strank SD, SDS, SLS in DeSUS ob začetku mandata celo podpisali strateško partnerstvo, so se namreč medtem podražile, predvsem socialnovarstveni center, ki je bil ob začetku gradnje leta 2011 ocenjen na 10 milijonov evrov, za kolikor so se takrat tudi zadolžili, leto dni kasneje na 12,5 milijona evrov, lani poleti že na 15,7 milijona evrov. Občinski svet je vsakič znova potrdil dokapitalizacijo družbe SVC Litija, ki jo je za potrebe gradnje ustanovila občina, vodi pa jo direktorica občinske uprave Tatjana Kržišnik. Samo lani so tako najprej prižgali zeleno luč za dokapitalizacijo v višini 830.000 evrov, nekaj mesecev kasneje še za 2 milijona evrov.

Zgodilo se je vse, česar Rokavec ni pričakoval

Družba SVC Litija namreč ni bila uspešna pri pridobivanju evropskih sredstev, prav tako ne bi mogla ugoditi pogojem vračanja novega kredita, zato je bila k dokapitalizaciji primorana občina kot ustanoviteljica. Občinskim svetnikom so sicer pri predstavljanju vrednosti investicije konec leta 2012 prikazovali kredite, obresti in stroške, ki so jih prinesle zahteve po energijsko učinkovitejši gradnji, pa so zamolčali. Te stroške so svetnikom predstavili šele, ko so morali potrditi dodatna 2 milijona evrov, ki jih je družba potrebovala za poplačilo dolgov in obresti. Pričakovali so namreč, da jih bodo začeli odplačevati šele, ko bo objekt začel obratovati (po prvotnih načrtih bi se to moralo zgoditi že konec leta 2012). In čeprav je dodatnih 2,8 milijona evrov lani romalo iz občinske blagajne, na občini in v SVC Litija prepričujejo, da ti stroški ne predstavljajo vrednosti celotne investicije gradnje kompleksa.

Še več, ko so občinski svetniki LDS, Zares, Blok liste in Liste Dušana Hauptmana, izvzeti iz strateškega partnerstva, že na začetku mandata opozarjali na zadolževanje v višini 9,9 milijona evrov za gradnjo socialnovarstvenega centra, jih je Rokavec pomirjal, da je posojilo krito s hipoteko, da se center ne bo zadolževal v breme občine in da gradnja najverjetneje ne bo dosegla višine skoraj desetih milijonov evrov. Ob tem je postregel še s podatkom, da je občina zadolžena za 200 evrov na prebivalca, kar je pod povprečjem drugih občin. Pri svojih napovedih se je očitno močno uštel, saj se je vse tisto, česar ni pričakoval, uresničilo, občina pa je danes zadolžena za več kot 1000 evrov na prebivalca. Letos nameravajo ta dolg povečati še za 2,3 milijona evrov, pri čemer se bo za 400.000 evrov zadolžil tudi Razvojni center Srca Slovenije, ki je v občinski lasti in je bil julija lani zadolžen za 220.000 evrov.

Načrtujejo že odkup medgeneracijskega središča

Kar zadeva socialnovarstveni center, ima občina v načrtu že naslednjo investicijo, in sicer odkup prostorov Medgeneracijskega središča, v katerem bosta delovala Dom starostnikov in vrtec. Občina bo s tem zmanjšala stroške naložbe in dolga družbe SVC Litija, so prepričani. Za nakup nepremičnin, opremo ter ureditev teras in vrtčevskih zunanjih površin bodo po prvih ocenah odšteli okoli 9,6 milijona evrov, pri čemer predvidevajo 2,3 milijona evrov lastnih sredstev, preostali del pa iz evropskih sredstev za krepitev regionalnih razvojnih programov. Kaj bodo storili, če evropskih sredstev ne bo, ni jasno.

O uspešnosti tega projekta, kot tudi o transparentnosti gradnje centra, že ves čas dvomijo v litijski civilni iniciativi, v katero sta vključena tudi občinska svetnika Stane Trdin in Dušan Hauptman. Opozarjata na dejstva, da občina že ves čas prikriva dejanske stroške gradnje centra, da takšen »megalomanski projekt vodi direktorica občinske uprave v popoldanskem času« in da je družba SVC Litija šele po treh letih gradnje dobila nadzorni svet, kar je precej pozno za usmerjanje gospodarne gradnje objekta, poleg tega pa se jim zdi sporno tudi, da nadzorni svet družbe SVC Litija sestavljajo člani strank, povezanih v strateško partnerstvo, ki bodo, kot so opozicijski svetniki opozarjali že na začetku mandata, naredili vse za »rezanje trakov« pred volitvami.