Ko so gasilci junaki v očeh ljudi, je zadovoljen in srečen, ko pa jih v junake povzdignejo politiki, ga v prsih začneta tiščati jeza in nezadovoljstvo. Njihovim besedam že dolgo ne verjame več. Kljub številnim obljubljam, ki jih poslušajo ob vsakih volitvah, prostovoljni gasilci namreč še vedno nimajo urejenega statusa. Zaman opozarjajo tudi na številne druge težave, s katerimi se srečujejo pri svojem delu.

Prostovoljni gasilci vedno pogosteje opozarjajo, da si ne upajo iz službe, ko so intervencije. Je tudi pri vas tako?

Seveda, povsod se ponavlja ista zgodba, čeprav se mi zdi, da imajo gasilci v Celju nekoliko več težav kot v Laškem. Čeprav že dolgo opozarjamo na ta problem, država na tem področju ne naredi ničesar. Res je, da delodajalci dobijo povrnjeno refundacijo, vendar jim tistih 30 evrov ne pomeni nič, če delavca ni za strojem. Predvsem gasilce, ki delajo pri zasebnikih, je strah in pogosto se dogaja, da sploh ne upajo zapustiti delovnega mesta, ko se nam mudi na intervencijo. Že vnaprej nam povedo, naj jih ne kličemo, ko so v službi. Ne krivim delodajalcev, vlada je tista, ki mora poiskati rešitve.

Čeprav Laško zadnja naravna katastrofa ni prizadela, je čutiti, da je nekako izbila dno vaši potrpežljivosti.

Zelo smo razočarani nad politiki, ki vedno pozabijo na svoje obljube. Dobro se zavedajo, da smo gasilci posebni ljudje in da ljudem, ki so v stiski, nikoli ne bomo rekli ne. Verjetno smo na neki način tudi odvisni od adrenalina. Okoli 120.000 nas je v Sloveniji in politiki dobro vedo, da lahko vedno računajo na nas, pozabljajo pa, da smo tudi mi ljudje, da pogosto delamo v nemogočih razmerah in da nas boli, če nam delajo krivico.

Ne smemo pozabiti, da so v nemogočih razmerah delali tudi vojaki, delavci elektropodjetij in še številni drugi.

Vsaka čast električarjem, vojakom in vsem drugim, ki so ob zadnji naravni katastrofi delali čez mejo svojih telesnih zmogljivosti. Dali so vse od sebe, vendar se moramo zavedati, da so za svoje delo dobili plačilo, medtem ko prostovoljni gasilci delamo zastonj. Ko je potrebno, delamo ponoči in tudi takrat, ko imamo dopust. Razlika je tudi med prostovoljnimi in poklicnimi gasilci, ki v svojem delovnem času pomagajo ljudem tako, kot jim pomagamo mi, potem pa gredo domov in konec meseca dobijo plačo. Pri tem moram poudariti, da nekateri poklicni gasilci v prostem času brezplačno in požrtvovalno delajo tudi v prostovoljnih gasilskih društvih in si resnično zaslužijo vso pohvalo.

Se vam članstvo zaradi vseh težav, ki jih imate, zmanjšuje?

Prostovoljno gasilsko društvo Laško bo prihodnje leto praznovalo 145. obletnico obstoja, vendar v zadnjih letih na žalost res opažamo, da se število članov zmanjšuje in da je h gasilstvu vedno teže pritegniti mlade. Poznam društva, ki so nekoč imela 80 članov, zdaj pa jih imajo samo še dvajset. Ljudje so obupali. Država nenehno spreminja zakone, obiskujejo nas inšpektorji, ki samo iščejo nepravilnosti, čeprav nimamo namena nikogar goljufati z računi. Problemi so tudi zato, ker je gasilstvo organizirano po zakonu o društvih, ki pa so si seveda zelo različna. Neumno je, da jaz kot predsednik posredno odgovarjam tudi za intervencijo.

Ali je res, da iz občinskega proračuna ne dobite niti toliko denarja, da bi pokrili nujne stroške? Da ste torej v rdečih številkah?

Ja, res je. Ker smo tako imenovani velik odjemalec, nam je občina Laško povišala plačilo vode. Pred dvema letoma smo za vodo na mesec plačali 28 evrov, zdaj pa račun znaša že 148 evrov. Sicer z županom Francem Zdolškom dobro sodelujemo, osebno pa sem zelo razočaran nad štabom civilne zaščite, ki v Laškem sploh ne deluje. Ima sicer svojega poveljnika, ki pa se z nami ne srečuje. Tudi ko so poplave, smo gasilci tisti, ki se obremenjujemo z vprašanjem, kjer bomo dobili protipoplavne vreče, čeprav je po zakonu o gasilstvu občina tista, ki mora gasilcem zagotoviti sredstva za vso opremo in za povračilo materialnih stroškov. Zavedam se, da župan nima vreče brez dna, toda če nam ne bodo dali opreme in denarja za stroške, ne bomo več prevzemali odgovornosti.

Kaj pa obleke, protipoplavne vreče, motorne žage. Je tudi s tem problem?

Problemi so tudi z intervencijsko obleko, ki stane okoli tisoč evrov in ima dobo trajanja pet let. Nihče ni sposoben obleke menjavati na pet let. Država predpisuje standarde, ki niso uresničljivi. Ko so v Laškem poplave, moramo vedno improvizirati in uporabiti vso svojo iznajdljivost. Če bi se nam zgodil takšen žledolom, kot smo mu bili priče v nekaterih drugi delih države, bi bili v hudih težavah. Imamo namreč samo dve motorni žagi.

Slišala sem za vaš predlog, naj se vam politiki pridružijo na terenu in pomagajo pri delu.

Ja, vsi politiki v svojem kraju naj vstopijo v gasilsko društvo. Ko bodo na lastni koži občutili, kaj so to ožganine in omrzline, kako je, ko imaš pljučnico in polomljene kosti, bodo razumeli, v kakšnih razmerah delamo. Moje povabilo je resno in velja tudi za premierko Alenko Bratušek in predsednika države Boruta Pahorja. Naj prideta, ko bo Laško poplavljeno. Priskrbeli jima bomo obleko, pa bosta lahko vse dni pomagala reševati državljane. Seveda upam, da v službi zaradi svoje odsotnosti z dela ne bosta imela takšnih težav, kot jih imajo nekateri naši gasilci.