Razlog za mešano predstavo gre iskati v selitvi vlagateljev v bolj defenzivne sektorje oziroma družbe. Povod za zaskrbljenost so sprožile razmere okoli Ukrajine. Ameriški predsednik Obama se je minuli teden mudil v Bruslju, kjer je v enem izmed govorov poudaril, da morajo Združeni narodi prevzeti svoj del odgovornosti v ukrajinski situaciji, saj ZDA in Velika Britanija same tega ne bodo zmogle. Obama je v govoru omenil tudi mobilizacijo enot Nata na mejna območja z Rusijo, kjer že potekajo velike vojaške vaje nekaterih članic Nata.

V enakem obdobju se je za 5,7 odstotka znižala cena zlata. Kupci so morali konec tedna za unčo odšteti manj kot 1300 ameriških dolarjev. Znižala se je tudi cena srebra. V štirinajstih dneh se je cena srebrne unče znižala za 7,5 odstotka, pod psihološko mejo 20 dolarjev. Na drugi strani se je dvignila cena nafte, saj se je 159-litrski sodček zahodnoteksaškega črnega zlata podražil za 3,7 odstotka, na slaba 102 ameriška dolarja.

Med tehnološkimi podjetji naj omenim opazen padec cene delnic družbe Facebook. Socialni velikan je objavil novico, da bo za dve milijardi dolarjev prevzel družbo Oculus VR. Podjetje Oculus VR se ukvarja z izdelavo strojne in programske opreme, ki uporabniku omogoča 3D-izkušnjo. Dosedanje delo Oculusa se je sicer usmerjalo v računalniške igre, a Mark Zuckerberg, izvršni direktor in idejni vodja Facebooka, v tehnologiji Oculusa vidi prihodnost družbenih omrežij. Kakšna naj bi ta prihodnost bila, Mark ni želel razglabljati, a vlagateljem »vizionarska« poteza Zuckerberga ni bila najbolj pri srcu. Cena delnic družbe Facebook je po objavi padla za sedem odstotkov. Delnice Facebooka so v zadnjih dveh tednih skupaj izgubile že 16 odstotkov vrednosti.