Po dveh gorskih etapah, ki sta Mezgeca oddaljili od skupnega vrha, se je specialist za etapne zmage v preizkušnjah s skupinskim sprintom spet vrnil med najboljše, saj je dosegel še tretjo etapno zmago na katalonski preizkušnji, ki šteje za svetovno serijo.

Mezgec je bil najmočnejši v zaključnem sprintu, ko je skupina približno 40 kolesarjev prispela do mesta Valls. Pred tem je uspešno prestal tudi nekaj vzponov, med drugim tistega druge kategorije na Lillo nekaj kilometrov pred ciljem, sotekmovalci iz ekipe Giant-Shimano pa so poskrbeli, da je ostal v stiku z glavnino in z možnostmi za zaključni obračun. Napadel je dobrih 200 metrov pred ciljem, vsi tekmeci pa so ga nato lahko le gledali v hrbet, še najbližje je bil Alaphilippe, ki pa tudi ni imel možnosti za uspeh proti razpoloženemu slovenskemu kolesarju.

"Bilo je naporno, v četrtek je bilo precej hladno in tudi ta vzpon druge kategorije me je utrudil, tako da nisem vedel, če bom lahko napadel. Nisem verjel, da lahko zmagam, a 200 metrov pred ciljem se je ponudila priložnost, pa sem jo izkoristil," je po novem velikem uspehu dejal Mezgec in spet poudaril, da brez ekipe ne bi šlo: "Super je, da lahko tudi s tako mlado ekipo igramo veliko vlogo na takšni dirki. Ekipa je delovala odlično in vsak je opravil svojo nalogo."

Skupno je zdaj Mezgec 124., s skoraj 37 minutami zaostanka za vodilnim Špancem Joaquinom Rodriguezom (Katjuša). Drugi je rojak slednjega Alberto Contador, danes je bil šesti, tretji pa Američan Tejay Van Garderen, zaostajata pa štiri in sedem sekund. Drugi slovenski predstavnik na dirki Jan Polanc (Lampre-Merida) je bil danes 103. z zaostankom dobre minute in pol, skupno pa je na 76. mestu (+ 23:23).

V soboto bo na sporedu 172 kilometrov dolga in pretežno ravninska etapa od El Vendrella do Vilanove i la Geltruja, dirka pa se bo končala v nedeljo s krožno preizkušnjo v Barceloni in z več vzponi na Montjuic.

Sagan zmagovalec Harelbeka, Božič sedmi

Slovaški kolesar Peter Sagan (Cannondale) je zmagovalec enodnevne dirke za veliko nagrado E3 v Harelbeku, ki šteje za svetovno serijo. Sagan je bil najmočnejši v taktičnem ciljnem sprintu četverice. Dobro je nastopil tudi slovenski kolesar Borut Božič (Astana), ki je bil sedmi.

Na 213 km dolgi dirki v zahodni Flandriji je Sagan s še tremi kolesarji skupaj vodil do zadnjih treh kilometrov pred ciljem, nato pa so se začele taktične igrice. Na koncu je Slovak v ciljnem sprintu ugnal Nizozemca Nikija Terpstro (Omega Pharma), Britanca Gerainta Thomasa (Sky) in domačina Stijna Vandenbergha (Omega Pharma).