Nekaj primerkov so v slovenskem morju že ujeli tudi letos, je za STA povedal znanstveni svetnik na Morski biološki postaji Piran, biolog Lovrenc Lipej.

Morski psi še živijo v Tržaškem zalivu

Opozorilo o izginjanju morskih psov je sprožil hrvaški ihtiolog Alen Soldo, ki je septembra lani z ekipo opravil obsežno raziskavo v hrvaškem Jadranu, a ni naletel na nobenega morskega psa. Nekateri indici naj bi nakazovali, da so eden od vzrokov za to hrupne raziskave morskega dna, s katerimi iščejo naftna nahajališča, je poročal tržaški časnik Il Piccolo.

Lipej, ki z omenjeno raziskavo razen iz časopisnega članka ni seznanjen, trdi, da vsaj glede našega morja to ne drži. Na širšem območju Tržaškega zaliva so tako lani kot letos ujeli nekatere vrste morskih psov.

Upad števila morskih psov

Na morski biološki postaji dobivajo podatke o ulovih tako iz piranskega akvarija kot od ribičev in z zavoda za ribištvo. Tako so leta 2011 zabeležili precejšnje število hrustančnic (sem poleg morskih psov sodijo na primer še morske mačke), nekaj so jih zagotovo ujeli tudi lani in letos, dodaja Lipej.

Ob tem sicer priznava, da je glede na to, da gre za relativno maloštevilne primerke, težko govoriti o trendih naraščanja ali upadanja števila morskih psov v našem morju.

Povsod po Sredozemlju sicer že nekaj deset let zaznavajo upad števila morskih psov in drugih hrustančnic. To je velik problem, dodaja Lipej, pri čemer največjo nevarnost predstavlja prilov, ko se v mreže ujamejo vrste, ki niso glavni cilj ulova ribičev.