Uprava Krke pod vodstvom Jožeta Colariča namerava letos delničarjem izplačati 2,1 evra bruto dividende za delnico oziroma skoraj tretjino več kot lani in trikrat več kot leta 2006.

Če bodo delničarji predlog na skupščini podprli, si lahko Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba obetata za 18,5 milijona evrov dividend, Luka Koper in Zavarovalnica Triglav bi dobili vsaka po slab milijon evrov, tuji vlagatelji, ki imajo v lasti že več kot 20 odstotkov lastništva Krke, pa nekaj več kot 14 milijonov evrov.

Ob upoštevanju včerajšnjega borznega tečaja dividendna donosnost Krkine delnice znaša 3,5 odstotka, kar je bistveno nad povprečjem primerljivih podjetij, pri katerih se giblje pri okoli 1,5 odstotka. »Romunski farmacevti za izplačilo dividend sicer namenijo okoli polovico dobička, medtem ko madžarski Gedeon Richter med delničarje že vrsto let razdeli četrtino ustvarjenega dobička,« pojasnjuje vodja analiz farmacevtske industrije v Erste Bank Vladimira Urbankova. Toda kot opozarja, bo letos dividendna donosnost srednje- in vzhodnoevropskih farmacevtov nižja. Večina farmacevtov je lani sicer poslovala z dobičkom, vendar pa je bil ta zaradi padca vrednosti rublja in nekaterih drugih vzhodnoevropskih valut nižji kot leta 2012.

Po njenem mnenju bodo farmacevti, ki pomemben del prihodkov ustvarijo v Ruski federaciji, tudi letos pod velikim pritiskom, saj se je vrednost rublja v primerjavi z evrom od začetka leta znižala že za skoraj deset odstotkov. »Edini odgovor na padec vrednosti rublja je zvišanje cen zdravil. Toda to je mogoče le v primeru, če ima družba tudi dober portfelj izdelkov, ki to omogoča. Kot kaže, se je Krka na zaostrene razmere v Rusiji dobro prilagodila, saj je prodajo na tem trgu lani zvišala za več kot 20 odstotkov, medtem ko so prihodki Gedeon Richterja na tem trgu lani stagnirali,« še ocenjuje Urbankova. Kljub grožnjam zahoda z dodatnimi sankcijami proti Rusiji Urbankova ne pričakuje, da bi te prizadele tudi farmacevtsko industrijo. Krka v Rusiji in Ukrajini sicer ustvari že okoli tretjino svojih prihodkov, vendar pa večji del dobička še vedno ustvari v Evropski uniji.