Posadko so sestavljali Rusa Aleksander Skvorcov in Oleg Artemjev ter Američan Steven Swanson. To je bil rutinski polet, ki naj bi na postajo Mir odpeljal Američana, kajti ZDA že dolgo niso imele denarja za lastne polete, Rusi pa so za 63 milijonov dolarjev z veseljem opravljali taksi službo na relaciji Zemlja–Mir. Objavljamo prepis posnetka dogajanja v kabini Sojuza, ki je bil dolga leta misterij. Američan Steven je ure in ure bebavo ponavljal Krjavljev stavek iz Jurčičevega Deseta brata: »Kateri hudič me je gnal na to ladjo?« V ozadju se sliši pijano rjovenje dveh ruskih kozmonavtov, ki pojeta domoljubne pesmi in navijaško vzklikata: »Enkrat vzameš, drugič daš, dragi Kijev, Krim je naš!« Astronavta Oleg in Aleksander, sodeč po posnetkih kamer v kabini, polivata Stevena s šampanjcem, mu ponujata kaviar in boršč v obliki tabletk, toda ameriški vesoljec odločno zavrača hrano in pijačo. Sliši se, kako besno prepričuje sopotnika, da je ruska zasedba Krima proti vsem pravilom mednarodnega prava, toda Rusa mu odvračata »Puši ku..., Jenki!« Steven pošilja obupano sporočilo: »Houston, Houston, imamo težave, Rusa sta izklopila avtopilota in grozita, da bosta strmoglavila raketo na Aljasko in jo, tako kot Krim, vrnila v last Moskve!« Iz Houstona sporočajo, da mora to na vsak način preprečiti.

Astronavt Steven, sodeč po posnetku iz črne skrinjice, zagrozi Rusoma, da z njima ne bo delil hamburgerjev, ki mu jih je žena pripravila za malico na dolgi poti v vesolje. Oleg besno kriči v mikrofon, naj v Kremlju takoj ukažejo zapiranje plinovoda do Evrope. Iz Kremlja ga poskušajo pomiriti in mu obljubijo, da bodo za začetek plin prodajali Ukrajini po nesubvencionirani ceni, pa naj crkne zalega ukrajinska. Kozmonavt Aleksander Skvorcov ni zadovoljen s pojasnilom in predlaga zasedbo vzhodne Ukrajine, pred tem pa naj vržejo nekaj jedrskih bomb na baltske države. Američan Steven rjove, naj ga Houston poveže z Belo hišo. Obama mora ustaviti izvoz modrcev v Rusijo. Iz Houstona ga tolažijo, da so dvajsetim ruskim oligarhom že preklicali kartice American Express, o modrcih pa da še razmišljajo. Ko Rusa v Sojuzu to slišita, se začneta od smeha valjati po kabini in odpreta še en ruskoje šampanjskoje: »Lahko jim prekličete vse kartice, itak smo jim že mi pobrali ves denar, pa še v Sibirijo jih bomo nagnali!«

Od tod je posnetek nekoliko nejasen in tudi slika iz kabine je zabrisana. Očitno je prišlo do fizičnega obračunavanja. Skozi hreščanje je slišati ameriškega astronavta, ki ZDA in zaveznicam predlaga prekinitev vseh ekonomskih stikov z Rusijo. Glas, ki bi bil lahko glas britanskega premierja Camerona, pravi, da bi to Evropo stalo 17 milijonov delovnih mest. Dovolj bo, če se evropski voditelji ne udeležijo vrhunskega srečanja G8 v Sočiju. To bo Moskvo vrglo v globoko depro, modro sporoči Cameron. Rusa je slišati, kako tulita: »Pošljite nam Timošenkovo sem gor!« »Houston, dajte mi Obamo!« hrope Američan. »Ne moremo, skupaj s papežem v Rimu molita za mir na svetu!« Kamere posnamejo ravs in kričanje. Steven rjove, da za ta denar hoče sam voziti raketo, in poskuša pripeti Sojuz na postajo Mir, da ga Rusa ne strmoglavita na Aljasko. Ob tem preklinja, ker so vsa navodila v cirilici. Kozmonavta ga mlatita po prstih in tulita: »Pelji se z ukrajinsko raketo!« in »Smrt imperializmu!« Slika izgine, tudi ton. Za dolgih sedem let. Črno skrinjico je našla raketa z mešano rusko-ameriško posadko.