Bodo gradili Rusi?

Eden od njih je poslovnež, prokurist kranjske Comite Aljoša Ivančič, ki ima močne povezave z ruskim Gazpromom in je eden najvplivnejših pri umestitvi Južnega toka skozi našo državo. Lastnik dela zemljišč je tudi ciprsko podjetje Rathngovia Holdings Limited, ki pa ga je na vseh sestankih na občini zastopal nekdanji prvi mož davčne uprave Ivan Simič. Tu sta še kranjskogorska družina Černe in pa lastnik gostilne Zvitter Darko Tarman. Interes lastnikov je jasen in logičen – zemljišča pripraviti do te mere, da bi se na njih lahko gradilo. In to čim prej.

Občina Kranjska Gora tako že nekaj časa pripravlja podrobni prostorski načrt, v preteklem letu se je posebna občinska komisija večkrat sestala z lastniki in projektanti. Osnutek so v sredo obravnavali občinski svetniki in mu prižgali zeleno luč, tako da bodo načrte že aprila tudi javno razgrnili. Pričakuje se, da bo ta ključni akt, ki bo dovoljeval gradnjo treh hotelov, parkirišč, garažne hiše in še marsičesa, sprejet do konca leta.

Tri hotele s skupno 207 sobami (največji bo imel 112 sob) bodo seveda lahko gradili na zasebnih zemljiščih. Občinski načrt predvideva tudi gradnjo podzemne javne garažne hiše in nadzemnih parkirišč, ki jih Kranjska Gora nujno potrebuje. Parkirišča bodo prek nadvoza povezana s smučiščem, tako da bo dostop do njega po tekočem traku, dostop nazaj do parkirišča pa kar na smučeh. Poleg policijske postaje bodo lahko zgradili zdraviliški oziroma velneški center, ob smučišču pa so predvideni gostinski paviljon ter nekaj »popravkov« obstoječih objektov. Ob cesti bo tudi urejeno parkirišče za avtodome, prostor naj bi bil za kolesarsko stezo in tekaške proge.

Pregosta pozidava?

Ker omenjeni travnik med tremi cestami ob vstopu v Kranjsko Goro ni ravno največji, so se pojavili že številni pomisleki, ali trije novi hoteli na tako majhnem območju vendarle niso preveč in bo gradnja pregosta. Pomislekov glede predvidene pozidave je še več. »Menim, da ima v Kranjski Gori le hotel Kompas dovolj prostora okoli zgradbe, da se gost ne počuti utesnjenega, zato delim mnenje, da so trije hoteli morda preveč za to območje. Hkrati pa je na tem delu tudi velik javni interes, saj gre za zelo neurejeno območje, kraj pa nujno potrebuje parkirišča. Pričakujem, da bo prostorski načrt sprejet letos, sledita izdelava projektov in nato gradnja parkirišč. Koliko nas bo to stalo, še ne morem reči,« je dejal župan Kranjske Gore Jure Žerjav, ki pričakuje pestro in živahno javno razpravo ob razgrnitvi načrtov.

Naš nekdanji smučarski as in predsednik domačega smučarskega kluba Grega Benedik opozarja na premajhen dostop do smučišča, podžupan občine Jože Zupančič pa, da načrt ni dobro premišljen in da je vprašanj še preveč. Parcele so namreč zelo razpršene in pred kakršno koli gradnjo bo potrebna komasacija, se pravi nova ureditev parcel tudi z zamenjavo med lastniki: »To bo hud, morda prehud zalogaj. Ne vem, ali se bodo vsi lastniki strinjali.« Občinska svetnica Vesna Kovačič se ob ugotovitvi, da bodo zasebni lastniki dobili »top lokacijo«, sprašuje, kaj bo od tega imela lokalna skupnost, in opozarja, da če bodo parkirišča v garažni hiši plačljiva, bo to odvrnilo smučarje. Projektanti na te pomisleke odgovarjajo, da je predvidene pozidave celotnega območja le 20 odstotkov, na posamezni parceli pa največ 35 odstotkov, da se lastniki že zdaj strinjajo s komasacijo in da bo dostop do parkirišča zadosten za kranjskogorske potrebe.

Za Kompas in pol novih sob

Največja bojazen pa je, da bi namesto vrhunskih hotelov v Kranjski Gori spet dobili aparthotele, se pravi bolj ali manj zasebna stanovanja. »To so za nas tako imenovane mrzle postelje, se pravi za turizem neprimerne. Kranjska Gora potrebuje še kakšen hotel s štirimi ali petimi zvezdicami. Veseli me, da so zmogljivosti hotelov že nekoliko zmanjšane. Največji bo tako primerljiv z Larixom, vsi skupaj pa imajo postelj kot en Kompas in pol,« je praktično razložila direktorica lokalne turistične organizacije Mirjam Žerjav. Predstavnik podjetja Rathngovia Holdings Limited Ivan Simič je v sporočilu, ki ga je poslal komisiji, sicer že napovedal, da lastnik, ki ga zastopa, na svojem zemljišču želi zgraditi apartgarni hotel. Drugi lastnik dela zemljišča Aljoša Ivančič pa je za Dnevnik povedal, da je o konkretnih načrtih in morebitnih vlagateljih še prenagljeno govoriti. »Počakajmo, da bo občinski podrobni prostorski načrt tudi sprejet, šele takrat tudi lahko vabiš morebitne vlagatelje. Ideja je, da bo zgradili hotelski resort s tujim operaterjem,« je dejal Ivančič.