Otroška delavnica: Za meščanskimi zidovi

Pohištvo tega časa je nastajalo po grafičnih predlogah, v pomoč so jim bile vzorčne knjige in časopisi. S pojavom industrijske revolucije in prehodom iz ročne v strojno proizvodnjo je poklic mizarjev usihal. Pri nas je bila stanovanjska oprema skromnejša. V uporabi so bili glavni tipi pohištva, vendar enostavni, izdelani iz mehkega lesa in furnirani večinoma z orehom. Na ustvarjalnici bodo otroci opremili miniaturno sobo z miniaturnim pohištvom iz 19. stoletja. V navdih in pomoč jim bo pop-up knjiga, slikovna postavljanka hiše iz tega obdobja. Nedeljska ustvarjalnica, ki se bo začela ob 11. uri, je namenjena otrokom od 5. do 12. leta, vstopnina pa znaša 2 evra.

Zadnji dan razstave Arhitektura 19. Stoletja na Slovenskem

Prav tako v nedeljo, 30. marca, na zadnji dan razstave Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem, se boste po njej lahko sprehodili v družbi kustosa razstave, dr. Igorja Sapača, arhitekta in konservatorja. Razkril nam bo svoje večletno raziskovanje arhitekture tega stoletja, izjemno kompleksno problematiko tega obdobja in nam razstavo podrobneje predstavil.

Izteka se natečaj Vsaka hiša ima svojo zgodbo

V okviru razstave je Muzej za arhitekturo in oblikovanje razpisal natečaj kratkega filma na temo arhitekturne kulturne dediščine, na katerem lahko sodelujejo mladi ustvarjalci. S kratkimi zgodbami in predstavitvami arhitekture naj bi gledalcem približali prostor, ki je živ in dinamičen, bodisi tone v pozabo in žalostno propada, čeprav je bil nekoč središče dogajanja. Med filmskimi izdelki, ki bodo prispeli do 31. marca, bodo izbrali tri najboljše v svoji kategoriji in jih nagradili. Z natečajem želijo spodbuditi mlade, ki so naklonjeni filmski umetnosti, da skozi filmski jezik in z lastno ustvarjalnostjo pripomorejo k boljšemu ozaveščanju mladih in širše javnosti o vrednotah in pomenu arhitekturne dediščine v lokalnem okolju. Več informacij tukaj.