Vrtalnik je načeloma zelo vsestransko orodje, a prav v vsestranskosti tiči največja past – izbira primernega vrtalnika ni preprosta. Na prodajnih policah namreč najdemo kar tri osnovne vrste vrtalnikov, ki so po funkcijah in tudi namenu tako različni, da jih ne moremo več neposredno primerjati med seboj. A vrtalniki se ne razlikujejo le v namembnosti, temveč tudi v kakovosti.

Udarni vrtalniki niso navdušili

To še posebej velja za udarne vrtalnike; na letošnjem testu namreč niti enemu ni uspelo doseči meje za dobro oceno. Presenetljivo slabo so se izkazali pri udarnem vrtanju, kjer je večina dobila zgolj povprečno oceno za priročnost, pri čemer preverjajo, kako preprosto je mogoče vrtalnik upravljati in kako se izkaže med praktičnim delom, v oceno pa je vključena tudi njegova teža (najmanj nekaj manj kot poldrugi kilogram, največ pa več kot tri kilograme). Zanimivo je, da so ravno pri najtežjem vrtalniku odkrili varnostno pomanjkljivost: kombinacija sorazmerno kratkega ročaja in izmerjenega navora je namreč lahko kritična, če se sveder med vrtanjem zatakne.

Baterijski vrtalniki so se odrezali bolje

Če so udarni vrtalniki na tokratnem testu razočarali, pa je kakovost baterijskih modelov na dovolj visoki ravni. Seveda pa je treba pripomniti, da je testni program zanje drugačen, prilagojen namenu: baterijski vrtalniki so najprej namenjeni vijačenju, lahko jih uporabimo tudi za vrtanje v mehkejše materiale, pri udarnem vrtanju pa večina odpove. »Tudi ocena za vrtanje je zasnovana na podlagi drugačnih, milejših kriterijev. Je pa res, da kar trije baterijski vrtalniki niso prestali testa varnosti. Pri modelih Metabo Power Maxx BS, Metabo SB 18 LT Impuls in Skil 2421 je namreč preizkus z žarečo žico povzročil, da se je začela taliti plastika, s katero je zaščitena baterija,« je opozoril Boštjan Okorn iz ZPS in dodal: »Taljenje pa se ni ustavilo niti potem, ko smo žico odmaknili – kar zahteva standard. Gre za resno napako, kar smo upoštevali tudi pri skupni oceni.«

Glavna razlika v hitrosti vrtenja

Glavna razlika med udarnimi in baterijskimi vrtalniki je v hitrosti vrtenja. V zadnjih letih se je ta razlika sicer zmanjšala, a je še vedno precejšnja – na testu so preizkusili baterijske vrtalnike s hitrostjo do 1900 vrtljajev v minuti, pri udarnih vrtalnikih pa je hitrost vrtenja običajno okrog 3000 vrtljajev v minuti. Na ta podatek naj bodo pozorni predvsem tisti, ki nameravajo večkrat uporabiti manjše svedre, saj je pri njih razlika v hitrosti vrtenja zelo izrazita.

Potrošnikom svetujejo, da pri izbiri ni ključna le (nizka) cena, preveriti velja glavne značilnosti izbranih modelov in se potem odločiti za pravega. Vrtalnik kupujemo za dlje časa in si želimo, da bo dobro deloval, ko ga bomo potrebovali. Res je, da ga po selitvi in ureditvi prostorov sicer redko potrebujemo, a ko ga, je pomoč kakovostne naprave toliko dragocenejša.

Ne pozabite na kakovostne svedre

Domači mojstri le redko namenjajo dovolj pozornosti svedrom. A kakovost izvrtine je vsaj toliko kot od vrtalnega stroja odvisna od pravilno izbranega in ustrezno nabrušenega svedra. V domači delavnici bi morali imeti tri komplete svedrov: za les, za kovino in za gradbene materiale – opeko, beton. Druge, posebne svedre kupimo sproti, če jih potrebujemo. Sicer je na trgu precej cenenih izdelkov, a pri svedrih velja malce bolj seči v žep - če nameravamo z njimi pazljivo ravnati. Cenejši svedri so primerni za občasno vrtanje, a vedeti je treba, da hitreje otopijo in se pogosteje zlomijo.

Nasvet Zveze potrošnikov Slovenije

Danes ima večina vrtalnikov dve prestavi, zato so uporabni tako za vrtanje (večja hitrost, manjši navor) kot za vijačenje (večji navor pri manjši hitrosti). Hitrost vrtenja naj bo brezstopenjsko nastavljiva, vrtalnik mora omogočiti hitro zaustavitev in počasen začetek vrtenja, kar nam olajša delo. Ko kupujete baterijski model, bodite pozorni na tip baterije. Izberite vrtalnik z zelo zmogljivo litij-ionsko baterijo (izraženo v amperskih urah oziroma Ah). Pri udarnih vrtalnikih je pomembna dolžina priključnega kabla (dolg naj bo vsaj 3 metre), vedeti pa tudi morate, da bo delo z modelom, ki je težji kot 3 kilograme, občutno napornejše. Med vrtanjem, še posebno udarnim, vam bo prav prišla dodatna ročica na sprednjem delu vrtalnika. Preverite tudi, ali ima vrtalnik omejevalnik globine vrtanja.

Na spletnem portalu www.zps.si so pripravili primerjalnik rezultatov testa za baterijske (166 modelov, 45 jih je na voljo v Sloveniji) in udarne vrtalnike (69 modelov, 33 na prodaj v Sloveniji). V primerjalniku so tudi rezultati testov iz preteklih let, kot vedno pa lahko med seboj primerjate do pet modelov.