Največ časa so si poslanci vzeli za obravnavo višjega števila predlogov za znižanje obdavčitve poslovnih nepremičnin. Potem ko je poslanska skupina SDS predlagala, naj se iz obdavčitve izvzame kmetijske, poslovne, energetske in industrijske zgradbe in zemljišča ter domove za ostarele, so svoja dopolnila s podobno vsebino vložile tudi druge poslanske skupine.

Po večurni razpravi je DZ sprejel dopolnilo poslanskih skupin koalicije, da se za poslovne in industrijske nepremičnine in zemljišča za te namene, izjema so energetske, davčna stopnja zniža z zdajšnjih 0,75 odstotka na 0,59 odstotka.

Takšno znižanje se zdi opoziciji, ki je pred glasovanjem o sprejemu novele zakona napovedala obstrukcijo, zanemarljivo in bolj lepotni popravek. "Lahko bi rekli, da je Alenčica dala malo botoksa, ampak zaradi tega botoksa slovensko gospodarstvo ne bo prav nič bolje živelo," je bil kritičen Branko Grims (SDS).

Tudi prazna stanovanja z 0,15 odstotno stopnjo obdavčitve

V skladu z novelo zakona bo za vse stanovanjske nepremičnine veljala 0,15-odstotna stopnja davka, medtem ko je bil sprva za tiste, v katerih nihče ne biva, predviden davek v višini pol odstotka vrednosti.

"Po izdaji informativnih izračunov se je izkazalo, da delitev na rezidenčne in nerezidenčne nepremičnine povzroča težave pri razumevanju ter spodbuja zavezance k spreminjanju stvarnopravnih in lastniških razmerij," je dopoldne pojasnila državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar.

Zaradi tega bo sicer država pobrala za 20 milijonov evrov manj davka, vendar pa je skupna vrednost nepremičnin v Sloveniji višja od prvotnih ocen, zato se zdi Vraničarjevi letni znesek pobranega davka na nepremičnine, ocenjen na 368 milijonov evrov, še vedno realen.

Na opozorila, da se vlada s tem odreka obljubi, da bodo premožnejše obremenjeni bolj, je Vraničarjeva odvrnila, da v zakonu ostaja določba o višji stopnji obdavčitve stanovanjskih nepremičnin večjih vrednosti.

Jutri odločitev ustavnega sodišča

Zaradi množičnega obiska lastnikov nepremičnin v geodetskih pisarnah se z novelo zakona tudi za mesec dni zamika obdobje, v katerem je še mogoče preveriti in popraviti podatke za prvo odmero davka. Geodetska uprava bo tako davčni upravi poslala podatke za prvo odmero davka po stanju, ki bo veljalo konec aprila. Posledično se rok za izdajo odločb zamika za mesec in pol na 15. julij, prav tako se zamikajo roki za plačilo davka v letu 2014.

V petek je sicer napovedana objava odločitve ustavnega sodišča glede skladnosti zakona o davku na nepremičnine z ustavo. V opoziciji so zato predlagali, naj se s sprejemom danes obravnavanih sprememb počaka do petka. Vendar je Vraničarjeva zagotovila, da bo vlada spoštovala odločitev ustavnih sodnikov in po potrebi kmalu predlagala že nove spremembe zakona, da bodo po možnosti veljale že pri izdaji odločb o odmeri davka za letos.

V opoziciji so prepričani, da bo ustavno sodišče zakon razveljavilo vsaj delno. "In to bo zelo zanimiv dogodek, gospe in gospodje, kajti spet vas moram spomniti, da je to zakon, na katerega je predsednica vlade vezala zaupnico," je dejal Grims. Ustavno sodišče bo tako v petek po njegovih besedah izreklo nezaupnico vladi z Alenko Bratušek na čelu in celotni koaliciji, Tomaž Lisec (SDS) pa je vprašal, ali je mogoče uro pozneje pričakovati odstop celotne vlade oz. posameznih ministrov.