Študentsko gibanje Iskra ocenjuje, da Zakon o visokem šolstvu (ZviS-1) zahteva odločen upor vseh, ki jim znanje nekaj pomeni. Zakonu nasprotujejo akademiki, študenti, javni in zasebni visokošolski zavodi. Še najbolj zadovoljna se zdi ljubljanska univerza, katere senat je tudi konec lanskega leta predlagal podaljšanje javne razprave.

Protesti okronali konec javne razprave

Zainteresirano študentsko telo se je takrat večinsko opredelilo proti zakonu in tudi zagrozilo s protesti, ki se bodo očitno odvili 16. aprila v Ljubljani, nam je pojasnila ena izmed članic Iskre, oziroma ena od glav »troglavega zmaja«, ki je pred stavbo Univerze v Ljubljani izvedla akcijo podeljevanja diplom.

V spodnjem videu si poglejte, kaj so nam povedale.

»Jedro spora v novembrski javni razpravi so bili členi, ki urejajo plačljiv študij. Tu se je prvič pokazala tendenca MIZŠ, vlade in “socialdemokratske” politike, v katero se uvršča minister Pikalo, po tihi privatizaciji visokega šolstva. ZViS-1 bi že v tedanji obliki fakultete podvrgel neizprosnosti prostotržne konkurence in medsebojnega tekmovanja za študente, ki bodo plačevali šolnine. Poglavitni namen zakona kot celote je prelaganje bremena financiranja visokega šolstva iz države na posameznike, ki se preživljajo z delom,“ pojasnjuje Iskra na svoji spletni strani.

Dodajajo, da »najnovejša različica ZViS-1 še vedno vsebuje vse nevarnosti, na katere smo novembra opozarjali, le da so se proti ljudski interesi po zmanjšanju obsega javnega visokega šolstva in krhanju solidarnosti med različnimi segmenti prebivalstva bistveno bolj izkristalizirali.«

Da je omenjeni zakon v svojem bistvu zelo težak zakon – tudi dobesedno, ugotavlja naša komentatorka Ranka Ivelja. »205 členov na 175 straneh skupaj z obrazložitvijo tehta skoraj kilogram. Zahteven pa je že zaradi tematike same: v globino ga lahko razume le tisti, ki pozna delovanje zapletenega visokošolskega sistema, z vsemi njegovimi specifikami in nasprotujočimi si interesi deležnikov – študentov, zaposlenih, države.« Preberite si njen komentar: Mine in bombončki