Zimski športi v Sloveniji med številnimi funkcionarji in trenerji, ki se ukvarjajo s poletnimi, niso najbolj priljubljeni. Večkrat je v družbah mogoče slišati, da se smučanje po globalnosti ne more primerjati z »resnimi« in bazičnimi športi, kot so atletika, plavanje in gimnastika. Po slovensko. Tisti, ki dajejo takšne očitke, so v najboljšem primeru povprečneži, velika večina med njimi pa je podpovprečnežev. Namesto da bi se ukvarjali sami s seboj, bili predani svojemu poslu ves dan, vsak teden, mesec, leto in desetletje, kažejo svojo omejenost.

Pot do vrha se po športnih panogah ne razlikuje veliko. Vrh je zelo ozek, za najvišje mesto se v večini posamičnih športnih panog borijo športniki, ki jih lahko preštejemo na prste ene roke. Presenečenj je več pri športih v naravi, kjer lahko dnevni razplet kroji vreme, sezonskega prav gotovo ne.

Tina Maze ni svojemu poslu nič manj predana kot drugi največji zvezdniki, ki so uspeli na svojem področju. Treningom je po vsem svetu predana 24 ur na dan. Živi športno življenje, v katerem (še) ni prostora za zasebne škandale. Poleg tega se ukvarja z enim najnevarnejših športov na svetu, v katerem so poškodbe brutalne.

Z uvrstitvijo med šesterico najboljših svetovnih športnic je dobila Tina Maze večni dokaz, da je svet opazil njeno hrabrost, predanost in uspešnost!