Grozi ustavitev del

Pogodbe o financiranju projektov so namreč zadnje dejanje procesa, ki ga je prav ta vlada – kot trdijo v Kranju – obrnila na glavo: najprej je treba pripraviti vse papirje, izbrati izvajalce, šele potem sledi dokončna pogodba o financiranju. »Soočeni smo z dejstvom, da se dela lahko ustavijo. Kranj lahko projekt zalaga do junija, potem bomo preprosto bankrotirali, če bo vse ostalo na naših plečih,« trdi župan Kranja Mohor Bogataj in opozarja na neštete sestanke, usklajevanja in zagotovila, da državni denar bo in da bo tako odprta pot do evropskih sredstev. Za to veliko naložbo bi namreč morala občina plačati desetino, EU tri četrtine, preostalo pa država po do zdaj znanih, a nikoli dokončnih številkah.

Zakaj so v Kranju in okolici čakali tri leta oziroma premalo naredili, da bi sredstva črpali prej, ostaja nejasno. A je po svoje dovolj zgovorno, da so včeraj mestni svetniki v poročilu lahko prebrali, da je za čistilno napravo na vrsti že »recenzija projekta«, ki naj bi ga gradil kranjski gradbinec GGD s češkim partnerjem. Za direktorja mestne uprave Mitjo Heraka je tak postopek »rutinski«, a nihče iz mestne oblasti ni mogel zagotoviti, da rutina ne bo pomenila podražitve čistilne naprave, za katero so gradbeno dovoljenje dobili le 20 mesecev pred rokom za njeno dokončanje.

Pritisk na premierko

Projekt Gorki bo gotovo ključna tema tudi ob obisku Alenke Bratušek na Gorenjskem. Ob tem je zanimivo, da bo vlada srečanja imela v zasebnem hotelu in ne v bližnjem državnem Kongresnem centru Brdo ali sejni dvorani Mestne občine Kranj. »Za nas je ključno, da država zagotovi svoja sredstva, ustavitev projekta bi bila katastrofa!« trdi kranjski župan. Gorki pomeni namreč tudi za kranjsko oblast »biti ali ne biti«, za davkoplačevalce pa povečanje zadolžitve Kranja naravnost do še zakonsko dovoljene meje. Ali bo torej nekdanja opozicijska mestna svetnica in zdaj predsednica vlade prinesla Gorenjcem jasna zagotovila, da bodo projekte dokončali, je težko napovedati. Spomnimo, da je Bruselj že bil zelo kritičen do Slovenije pri koriščenju evropskih sredstev. Maja 2013 je Bratuškova prav tako ob obisku v Kranju opozorila, da morajo »domačo nalogo« rešiti na Gorenjskem, a zdaj Gorenjci mislijo, da je na vrsti Ljubljana.