Ali pa so bili sekalci tisti, ki so ji manjkali? Ko je urejena in na videz odločna zakorakala na stolček, ki se je že večkrat izkazal za prestol pogube, ali ji je kdo povedal, da bo imela tudi tam opravka z virusi, bakterijami in zajedalci in da so mediji še najbolj benigni med njimi? In potem ko je morala oditi, si je scenarij napisala sama, ga je sugerirala ona druga Alenka ali ga je narekovala nevidna roka skrivnostnega strica? Je kdo od njih res verjel, da jim bomo verjeli? In če so verjeli oni in smo verjeli mi, zakaj ni verjela policija, ko je dotična prebledela ob omembi zdravstvene mafije?

Če bi namreč ministrski zbor in njihova poglavarka enako pogosto žvrgolela o diktaturi narkokartelov, mislite, da bi vrli organi enako ali še bolj zaskrbljeno kot zdaj srkali svojo kavo? Če bi, kaj pa vem, tarnali o navezi zlobnih hašišarjev, ki onkološkim bolnikom množično prodajajo zdravilno olje, in to brez računa? Bi protikorupcijski Goran ali Rok ali Lidija kako drugače izkoristili štiri mesece plačanega odstopljenega časa ali bi ga tudi v tem primeru porabili za iskanje naslednjega udobnega davkoplačevalskega fotelja? Bi se kdo opogumil in v maniri undercover akcije sam vtaknil negovana stopalca v očitno vsem prevelike ministrove čevlje? Bi se komu sploh ljubilo?

Kako je namreč mogoče, da se tu, kjer vsi prav po prašičje rinejo h koritu, od tega konkretnega korita v paniki ritensko umikajo? Razumemo, da to počnejo razumni ljudje, ki se zavedajo bremena odgovornosti in vseh podtaknjenih polen in umazanih nizkotnih igric, ampak kam so izginili naši dragi dežurni junaki? Kakšni gašparji, igorji, gorani, nataše, vsi ti, ki jih povlečemo na dan, ko je treba pokazati, da smo resni in da je zdaj pa res dovolj?

Bi bila lahko zdravstvena ministrica kar naša vrhovna tekstilna tehnologinja? Nekako tako, kot je nekdanji novinar in borec proti vsem dimenzijam in barvam protikorupcijskega tveganja zdaj eden od šefov davkoplačevalskega brezna? Se je prijavil na razpis, mislite, potem ko je vsak dan besno osveževal spletno stran zavoda, prošnjo pa namesto v belo zapakiral v vijolično kuverto, da je izstopal med vsemi tistimi kupi prijav? Je v njej napisal, da o bankah nima pojma, da pa se je več kot pripravljen učiti? Je po vašem novico o sedemsto odpuščenih v imenu varčevanja in racionalizacije prebral pred ali po tem, ko se je začel pogajati o direktorski plači za svoj prispevek k »skladnosti poslovanja«?

Če se je zdela tale žepna državica že pred časom banana republika, ali se tudi vam zdi, da je neslavno napredovala v diktaturo gnilih paradajzov?

Skandinavija ali južni kraji, torej?