Alex Mitchell je profesionalka. Najprej zato, ker se je za vrtnarjenje izučila na višji strokovni šoli Chelsea Physic Garden, pa tudi zato, ker sadje, zelenjavo in zelišča goji že več deset let.

Brez izgovorov

Ko preberemo njeno knjigo, nimamo več izgovora, da si ne bi sami vzgojili vsaj zelišč, če ne že tudi solate in paradižnika ali pa kar grozdja in kivija. Vsak prostor je dovolj velik za kakšno užitno rastlino, če ne gre drugače, lahko solato sejemo v kaskadah. Prav nobene potrebe ni, da si delamo skrbi, kam bomo rastline posadili in koliko nas bodo stali lonci. V knjigi tudi ob pomoči fotografij spoznamo, da so kovinske in plastične škatle, konzerve ali lončki ter še celo avtomobilske gume primeren dom za naše rastline. Spomni nas tudi na vreče za sajenje, ki jih je mogoče kupiti tudi pri nas. Vzpenjalke lahko podpremo s palico iz vrtnarije ali pa kar z odlomljenim stojalom za plašče. Lestev, ki nas ne drži več, bo verjetno zdržala manjše rastline. Če imamo radi brenčanje, nas avtorica spodbudi, da si priskrbimo še panj s čebelami.

Vrtovi od New Yorka do Mumbaja

Preden bomo zavihali rokave, bomo morali razmisliti o legi našega bodočega vrta. Avtorica opozarja, da senčne lege niso kar za odmet, saj si tam lahko uredimo lasten kompostnik, našteje pa tudi vrsto rastlin, ki se v senci odlično počutijo. Ker knjiga predstavlja vrtove iz svetovnih prestolnic od New Yorka do Mumbaja, opozarja tudi na veter, ki je lahko bolj nadležen v višje ležečih nadstropjih. Vetrovne lege tudi nam niso tuje, zato bodo koristne predlagane rešitve: ograje, zasloni, trstičevje... Lažje se bomo odločili za zasaditev, ker v knjigi izvemo še, katere rastline dobro prenašajo vetrovne lege, katere najbolje rastejo v vrečah za sajenje, v okenskih koritih, visečih košarah in tudi, kako izdelamo samozalivalni lonec in katere rastline potrebujejo najmanj vode. Če imate prostora dovolj in bi radi imeli na balkonu tudi sadno drevje, izvemo, katerih deset vrst je najbolj primernih. Ker ni vrta brez škodljivcev, se avtorica ob koncu knjige posveti tudi njim in nam priporoči, kako se jih znebimo brez kemikalij.

Skrb zase in za okolje

S svojim malim (ali večjim) vrtom nad zemljo si ne bomo samo olepšali svojega balkona ali terase, popestrili jedilnika z okusnimi svežimi pridelki, temveč bomo malo poskrbeli tudi za okolje. Zelenje ohlaja okolje, ki je v mestih v povprečju za tri stopinje toplejše, rastline pa izboljšujejo tudi kakovost zraka in blažijo mestni hrup, nas navdušuje Alex Mitchell in nas spodbuja, naj na balkonu lovimo še deževnico in z njo zalivamo svoje malo mestno bogastvo. mh