Za Jelovico, ki zadnjih nekaj let uspešno povečuje prodajo lesenih montažnih hiš in objektov v tujini, je švicarski trg eden od pomembnejših. Tam se investitorji za lesene objekte lažje odločajo, saj poznajo prednosti gradnje z lesom. Želijo naravne in ekološke materiale, obenem pa visoko energijsko učinkovite objekte. V Jelovici svojo kvaliteto trajnostne in energijsko varčne gradnje potrjujejo tudi s certifikatom Minnergie, ki ga uporabljajo v Švici.

Zaradi specifičnih zahtev trga je nenehen razvoj novih sistemov gradnje in iskanje inovativnih rešitev nujen, poudarjajo v Jelovici, ki je na letošnjem sejmu Dom predstavila dve pomembni novosti tudi domačim kupcem. Razvili so nov hibridni konstrukcijski sistem Termo Natur, ki združuje dve ključni stvari tam, kjer sta najbolj potrebni: visoko energijsko varčnost in naravne materiale. Dobrodošla novost, ki so jo potrdili tako strokovnjaki kot arhitekti, je tudi njihov sistem Lamtop, ki omogoča več svobode pri oblikovanju individualnih hiš ali velikih objektov.

Sodobno zasnovana stavba z luksuznimi stanovanji, ki jo je Jelovica postavila v nemško govorečem delu Švice, je prva v tujini, kjer je uporabljen sistem Lamtop. Konstruiranje in izdelava elementov stavbe v Sloveniji, kasneje pa montaža objekta na lokaciji, je zahtevala natančnost tudi zaradi zahtevane energijske učinkovitosti objekta, s pomočjo katere investitor pridobi sredstva za financiranje. »Individualne hiše in večji objekti, kot je ta, so za nas najboljše reference za naprej. Tako kupci poznajo kvaliteto naših izdelkov na zahtevnem trgu, kjer želimo še naprej dosegati rast prodaje, « je povedal Gregor Benčina, predsednik družbe Jelovica.