Kuhinja je središče vsakega doma. Tam se pletejo zgodbe o ljubezni, otroci se učijo odgovornosti in pomagajo pri pripravljanju slaščic, kuhinja pa je ne nazadnje tudi prostor, kjer se statistično zgodi največ nesreč v stanovanju. Kakšno kuhinjo si želimo in kako kuhinja zadovoljuje naše dejanske potrebe? Premislimo in si poskušajmo odgovoriti na nekaj ključnih vprašanj.

Koliko oseb živi v našem gospodinjstvu?

Od števila oseb so odvisni velikost in dizajn kuhinje, razporeditev delovnih prostorov, značilnost aparatov, velikost pomivalnega korita in kapacitete košev za smeti itd. Ne pozabimo tudi na prihajajoče družinske člane.

Kdo največkrat uporablja kuhinjo?

Velikokrat so v gospodinjstvu in kuhinji najbolj vešče mame in žene, vendar ne pozabimo tudi na nočne prigrizke naših otrok in očetove specialitete na žaru.

Velikost osebe, ki najpogosteje uporablja kuhinjo?

Vprašanje, za katerega verjetno niste mislili da je pomembno, a vendarle je. Dimenzije in velikosti omaric, pulta, aparatov so lahko večje, če je naša mama kapetan košarkarskega kluba. Bolje, da tega ne zamolčimo pri nakupu kuhinje, saj si ne želimo, da bi našo mamo uščipnilo v križu.

Ali več pečemo ali kuhamo?

Kakšno hrano največkrat jemo? Raje pečemo ali kuhamo? Pripravljamo hrano večinoma v voku ali kar v mikrovalovni pečici? Kuhinja družine, ki uživa presno hrano, se razlikuje od ljudi, ki odobravajo moderno prehrambno piramido. Če v naši družini obstajajo posebnost pri pripravi hrane, to le omenimo, saj vam prodajalec lahko tako bolje svetuje.

Kako nakupujete in kakšen hladilnik potrebujete?

Če ste velika družina, boste najbrž potrebovali velik hladilnik, ki lahko vpliva na razporeditev in videz kuhinje glede na tloris. Nepravilna postavitev velikega hladilnika v majhno kuhinjo lahko zavzame preveč prostora v razmerju do drugih elementov ter poslabša celostni videz kuhinje.

Ali velikokrat gostite prijatelje in družino?

Če naš dom čez vikend postane prostor za velika družinska srečanja, je dobro, da pomislimo tudi na to, da bomo potrebovali večje število krožnikov, pribora, velikih posod. Zato bomo potrebovali več omaric, večji pult za pripravljanje hrane, mogoče zmogljivejše aparate in ne nazadnje tudi večjo mizo in več stolov.

Kaj še počnete v kuhinji poleg tega, da kuhate?

Kakšne dejavnosti še potekajo v vaši kuhinji in njeni bližini? Gledate televizijo, medtem ko kuhate? Otroci delajo nalogo, babica plete ali igra pasjanso? Kako razporediti tudi druge elemente v kuhinji, da bo najbolj ustrezalo toku življenja v našem domu? Kam postaviti luči, kje so aparati, da niso preblizu otrok, kako se odpirajo vratca elementov?

Kaj vam je všeč pri vaši sedanji kuhinji?

Katere funkcionalnost v vaši stari kuhinji vam še posebej ustrezajo in jih radi uporabljate? Kateri elementi so vam pisani na roko in katere rešitve vam olajšajo kuhanje? Vam ustreza način odpiranja omaric ali razporeditev korita ali košev za odpadke? Ohranite dobre rešitve tudi v vaši novi kuhinji, če je to le mogoče. Lahko pa jih poskušate uporabiti tudi na kakšen nov način ali v novih oblikah.

Kakšni so vaši prvenstveni razlogi za prenovo ali nakup?

Ugotovite, kateri dejavniki so vam najpomembnejši za nakup. Je to dotrajanost materiala, novi družinski člani, naveličanost videza? Dobro je, da pri nakupu jasno vemo, zakaj smo se sploh odločili za nakup, saj se pri morebitnih kompromisih lahko takoj opremo na stvari, ki so nam bile že na začetku najbolj pomembne.

Kaj pogrešate v vaši kuhinji?

Ne pozabite izpostaviti stvari, katere ste resnično pogrešali v stari kuhinji, in se vam zdi, da bi z njimi lahko precej lažje opravili nekatera opravila. Mogoče pogrešate več omaric, tišja vodila, večji pult, umivalnik. Spomnite se, kaj vam v vaši kuhinji ni ustrezalo, boljše možnosti za spremembo na bolje še nekaj časa ne boste imeli.

Kakšna bi bila videti vaša idealna kuhinja?

Vzemite si trenutek ali dva in zaprite oči. V mislih si predstavljate kuhinjo vaših sanj. Je to moderna kuhinja, mogoče rustikalna, v lesu, steklu, živih barv, bela? Kako se sklada z videzom drugih predmetov v jedilnici, dnevni sobi? Kako se sklada z vašim življenjskim slogom?

Ste po naravi varčni in ekološki?

Si želite kuhinjo iz naravnih materialov, v barvi lesa, s poudarkom na varčnih aparatih in izkoriščanju prostora in energije? Vaša kuhinja je lahko odraz vaših prepričanj in vrednot.

Ali bodo potrebni tudi večji posegi v prostor?

Odgovor na to vprašanje nam bodo dali že odgovori na nekatera predhodna vprašanja, kjer bomo ugotovili vse naše potrebe in želje. Ali bo pri prenovi kuhinje potrebno spreminjati tudi predelne stene, vodovodno in električno napeljavo? Nam je všeč otok, a nimamo dovolj prostora zanj? Kako bomo razporedili klasičen kuhinjski trikotnik (pečica, hladilnik, umivalnik).

Nič ne bo narobe, če si odgovore zapišete in se o vprašanjih pogovorite tudi v krogu svoje družine. Jasne želje vam bodo pomagale pri izboru prave kuhinje, v kateri boste z zadovoljstvom preživljali svoj čas. Iztočnice pa vam bodo tudi vodilo v pogovoru z oblikovalci notranje opreme in kuhinj, ki bodo z nasveti še lažje sledil vašim željam in potrebam.

Vir: www.elementare.si