Zanimive rešitve z bogatim volumnom

Mansarda je zahtevnejša za načrtovanje, a so kljub temu lahko rešitve dobre in zelo zanimive, z bogatim volumnom in s čudovitimi razgledi. Strop naj bo čim višji, še najbolje je, da je odprt do slemena. To nam omogoča še dodatno postavitev strešnih oken višje proti slemenu, rezultat tega je večja globinska in bolj enakomerna osvetlitev prostora. Vgradnja strešnih oken je bolj funkcionalna rešitev od izvedbe frčade. Za frčado se je smiselno odločiti takrat, ko potrebujemo višino in volumen, ker je kolenčni zid nizek. Poleg tega daje strešno okno trikrat več svetlobe v primerjavi s frčado, vgradnja pa je cenejša. Ne smemo pa pozabiti na namestitev zunanjih senčil, ki poleti preprečujejo pregrevanje mansarde.

Zelo pomembna sta ustrezna debelina strešne izolacije, ki naj ne bo tanjša od 35 centimetrov (v več slojih), in prezračevanje, ker edino tako zmanjšamo pregrevanje prostorov v poletnih mesecih, v zimskih pa prihranimo pri ogrevanju in tako ustvarimo primerno bivalno temperaturo. Za zaščito pred poletno toploto so najprimernejši materiali z večjo gostoto in dolgim faznim zamikom, ki omogočijo zelo počasen prehod toplote, kot so na primer lesno-vlaknene plošče in celulozni kosmiči.

Za najboljšo razporeditev pohištvo po meri

Razporeditev prostorov v mansardi se mora zaradi obstoječih inštalacij prilagajati prostorom spodnje etaže. Poleg tega se mora prilagoditi tudi stojni višini, ki je zaradi poševne strehe nima celotna mansarda. Nižje prostore pod poševnino izkoristimo za postavitev nižjega pohištva. Če je kolenčni zid dovolj visok, lahko te stene izkoristimo za vgradne omare, ki jih postavimo do poševnine strehe. Ob višje stene postavljamo garderobne omare, ob nižje pa posteljo in sedežno garnituro, če višina dopušča, pa tudi bide in straniščno školjko.

Če hočemo doseči optimalno razporeditev, tako funkcionalno kot estetsko, pohištvo izdelamo po meri. Lahko pa mansardo delno opremimo s tipskim pohištvom, dele pod poševninami pa damo izdelati po meri.

Nataša Pevc, PEVCarhitekti, www,pevc-arhitekti.si